• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Groenewegen houdt (op het randje) Viviani af in opener Dubai

  Dylan Groenewegen laat Viviani niet passeren.

  Dylan Groenewegen heeft de eerste rit in de Ronde van Dubai (2.BC) gewonnen. In een massaspurt op het schiereilandje Palm Jumeirah was de Nederlander van LottoNL-Jumbo Cort Nielsen, Viviani, Kristoff en Bouhanni te snel af. Beste Belg was Loïc Vliegen op 10.

  Eén Belg kleurde mee de vlucht van de dag: Nathan Van Hooydonck kreeg Fenn, Al Mansoori, Teklehaimanot en Planet met zich mee. 5 minuten, meer kregen de 5 niet. 

  In brokjes en beetjes at het peloton in de vlakke etappe de vluchters op: Fenn stribbelde als laatste tegen, maar op 9 kilometer van het eind was ook voor de Engelsman het rijk uit.

  Katjoesja (voor Kittel) en Quick-Step Floors (voor Viviani) hadden de achtervolging geleid, nu kwamen ook de andere spurtersploegen zich in de debatten mengen.

  Een grote valpartij verstoorde de sprintvoorbereiding: op 8,5 km van de streep gingen in het midden van het peloton een groot deel Astana- en Bahrain-Merida-renners tegen de grond. De kleppers bleven overeind en de Quick Step-trein denderde onverschrokken voort.

  Groenewegen wint sprintersouverture

  Het was het eerste grote duel der sprinters dit seizoen met Kittel, Cavendish, Kristoff, Bouhanni, Viviani, Degenkolb en andere Groenewegens. Die laatste werd knap gebracht in de laatste 500 meter en hield zijn inspanning tot het eind vol.

  Viviani zat in zijn spoor, maar aan de verkeerde kant: de Italiaan vond geen gaatje tussen de dranghekken en kon niet vol doorsprinten. Cort Nielsen kwam nog opzetten, maar de buit voor Groenewegen was binnen. Kittel en Cavendish eindigden niet in de top 10.

  Maar er komen nog kansen genoeg voor de snelle jongens. Vier van de vijf ritten zijn op hun maat geschreven.

  Uitslag:

  1. Dylan Groenewegen (Ned), 167 km in 3u 51'35" 
  2. Magnus Cort Nielsen (Den) - z.t.
  3. Elia Viviani (Ita)
  4. Alexander Kristoff (Noo)
  5. Nacer Bouhanni (Fra)
  6. Jacob Hennessy (GBr)
  7. Eric Young (VS)
  8. Sonny Colbrelli (Ita)
  9. Andrea Perron (Ita)
  10. Loïc Vliegen
  13. John Degenkolb (Dui)
  16. Mark Cavendish (GBr)
  17. Marcel Kittel (Dui)
  20. Julien Vermote
  22. Vincenzo Nibali (Ita)
  27. Nathan Van Hooydonck
  32. Dylan Teuns

  10", 6" en 4" bonificatieseconden voor de top 3.

  Groenewegen: "Geweldig om alle topsprinters te verslaan"

  Maandag was Dylan Groenewegen niet uitgenodigd voor het perspraatje met de tenoren in deze Ronde van Dubai. Vandaag gaf hij de organisatie lik op stuk.

  "Het is geweldig om alle topsprinters die hier zijn te verslaan. Dat voelde erg goed. Het is niet aan mij om te zeggen dat ik in dat rijtje topsprinters pas, maar ik win hier wel vandaag en won de slotrit in de Tour. Dan ben je geen slechte sprinter", reageerde de Nederlander.