• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bobslee in Pyeongchang: "Vrouwen met een missie"

  Ons land stuurt voor het eerst twee Belgische bobsleeteams naar de Winterspelen. De Belgian Bullets dromen stiekem van eremetaal.

  Vrouwen moesten lang wachten

  Bobsleeën is een vaste waarde op de Olympische Winterspelen. Bij de eerste editie in Chamonix in 1924 deed de competitie voor de viermansbob meteen zijn intrede. België was er overigens succesvol en veroverde toen de bronzen medaille.

  In 1932 werd de tweemansbob aan het programma toegevoegd, de vrouwen kregen pas toelating in Salt Lake City in 2002. Drie competities en dus drie gouden medailles die in Pyeongchang uitgedeeld worden.

  De viermansbobs, de tweemansbobs en de vrouwen werken vier runs af. Die tijden worden opgeteld en bepalen de eindrangschikking. Het bobsleeën staat in het tweede deel van de Winterspelen in het Olympic Sliding Centre op het menu.

  Twee teams, derde keer voor Willemsen

  België heeft in het bobsleeën dus al eremetaal verzameld: in 1924 snelde de viermansbob naar brons, in 1948 in Sankt-Moritz stond de viermansbob met zilver nog een trapje hoger. Na een lange winterslaap werd in 2007 het Belgische bobsleeproject nieuw leven ingeblazen. De Belgian Bullets presenteren zichzelf als "vrouwen met een missie".

  Elfje Willemsen en ex-hordeloopster Eva Willemarck plaatsten zich in 2010 voor de Spelen van Vancouver, waar ze 14e eindigden. Met Hanna Mariën aan de zijde van Elfje Willemsen gooiden de Belgian Bullets in Sotsji pas echt hoge ogen met een 6e plaats.

  In Pyeongchang gaat ons land nog een stapje verder: voor het eerst stuurt België twee bobsleeteams naar de Spelen. Stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen bemannen Spanky, stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts krijgen Maximus als slee mee. Shana Vanhaen trekt als reserve naar Zuid-Korea.

  Canadese titelverdedigster, vacante plaatsen bij de mannen

  De Belgische vrouwen hebben hun ambities voor Pyeongchang nooit onder stoelen of banken gestoken, maar hebben enkele magere jaren achter de rug.

  De Bullets lieten bij aanvang van dit seizoen al verstaan dat de Spelen hun enige doel waren, maar konden hun vertrouwen slechts mondjesmaat opkrikken. Willemsen sloot de Wereldbeker-campagne af op de 11e plaats, Vannieuwenhuyse eindigde 16e.

  De concurrentie komt hoe dan ook uit Canada, de VS en Duitsland, die de Wereldbeker-koek en de buit in Sotsji verdeeld hebben. De Canadese titelverdedigster Kaillie Humphries was ook dit jaar de sterkste in de Wereldbeker met drie overwinningen.

  Bij de mannen zijn er geen titelverdedigers, want de Russische gouden medailles werden door een dopingschorsing van Aleksandr Zoebkov geschrapt. Zoebkov, die in Sotsji de Russische vlag droeg tijdens de openingsceremonie, is voor het leven geschorst.

  Programma Bobslee
  zon 18/02Mannen: 2-mansbob (run 1 en 2)
  maa 19/02Mannen: 2-mansbob (run 3 en 4)
  din 20/02Vrouwen (run 1 en 2)
  woe 21/02Vrouwen (run 3 en 4)
  zat 24/02Mannen: 4-mansbob (run 1 en 2)
  zon 25/02Mannen: 4-mansbob (run 3 en 4)