• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Philadelphia Eagles verrassen topfavoriet New England Patriots in Super Bowl

  Patriot Stephon Gilmore (b) en Eagle Alshon Jeffery (o).

  0 / 0
  De 52e Super Bowl is vannacht naar underdog Philadelphia Eagles gegaan. In een spannende finale van de Amerikaanse American football-competitie versloegen die de Patriots van de legendarische quarterback Tom Brady met 41-33. 110 miljoen tv-kijkers volgden het meest gemediatiseerde event in de VS.

  De Eagles gingen in hun derde finale op zoek naar hun eerste trofee tegen titelhouder New England, dat zijn zesde Vince Lombardi Trophy wilde binnenhalen in zijn 10e finale.

  De Eagles speelden in het US Bank Stadium in Minneapolis (Minnesota) met hun reservequarterback Nick Foles, nadat vaste waarde Carson Wentz geblesseerd uitgevallen was in december. Daarom verwachtte jan en alleman een zege van de Patriots, waarmee ze het record van 6 Super Bowls van de Pittsburgh Steelers zouden evenaren.

  De 40-jarige Tom Brady zou zo nog wat meer in de geschiedenisboeken duiken met een 6e Super Bowl, waarmee hij eentje beter zou doen dan linebacker Charles Haley.

  In het verleden trok Brady zijn team vaak over de streep, maar gisteren in de slotminuten luidde zijn balverlies het definitieve einde in. Verweesd bleef Brady minutenlang op het veld zitten. Het was zijn collega aan de overkant, Nick Foles, die uitgeroepen werd tot MVP.

  Agressieve aanpak Eagles loont

  De Eagles danken hun allereerste eindzege aan een agressieve aanpak, getekend coach Doug Pederson. In een strijd van David tegen Goliath lieten ze zich niet intimideren. "We wilden niet anders dan de hele tijd agressief blijven", reageerde Pederson na de match.

  Zo verrasten de Eagles de Patriots met een touchdown van quarterback Foles zelf, ongebruikelijk, voor een 22-12-voorsprong. "We oefenden een maand op die fase", gaf Foles mee.

  Een achterstand hoefde de Patriots niet te deren: in hun vorige play-offgames maakten ze die vaak goed, omdat de tegenstander te conservatief begon te spelen. Zo gaf Atlanta in de Super Bowl van vorig jaar een 28-3-voorsprong nog uit handen.

  De Patriots kwamen wel nog op voorsprong 32-33 in het vierde quarter, maar de Eagles versaagden niet. Onder impuls van coach Pederson zorgde een nieuwe touchdown voor de beslissende ommekeer.

  VIDEO: Bekijk de hoogtepunten van de 52e Super Bowl

  Pink en Timberlake verzorgden de (muziek)show

  Even belangrijk als het sportieve bij de Super Bowl is het entertainment. Vooraf werd het Amerikaanse volkslied gezongen door Pink, tijdens de rust verzorgde Justin Timberlake de show. Hij zong onder meer een duet met de betreurde Prince, geboren in Minneapolis, die met een hologram op het podium werd getoond.

  Foto's: