• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Froome begint straks aan seizoen in Ruta del Sol: "Moeilijke omstandigheden"

  Chris Froome is (voorlopig) niet gesanctioneerd door de UCI.

  Chris Froome, in het oog van de storm na een abnormale salbutamolplas in de Vuelta, zit in de Sky-ploeg voor de Ruta del Sol. De Spaanse rittenkoers, die Froome in 2015 won, is van 14 tot 18 februari. De Brit begrijpt de commotie: "Wil de zaak snel uitklaren."

  Half december raakte bekend dat 4-voudig Tour-winaar Chris Froome een te hoge waarde aan salbutamol had laten optekenen na de 18e rit in de Vuelta. De 32-jarige Brit van Team Sky, die de Ronde van Spanje won, denkt dat er iets is misgegaan met het gebruik van zijn puffer tegen inspanningsastma.

  Het onderzoek naar Froomes plas loopt nog. Het UCI gaf de Brit de tijd om zijn onschuld te proberen aan te tonen. Froome heeft de toelating om salbutamol te gebruiken voor zijn astma, maar de aangetroffen dosis was veel te hoog. Hij kreeg geen voorlopige schorsing, waardoor Team Sky vrij is om hem te laten rijden.

  Er gaan evenwel heel wat stemmen op - vanuit het peloton en ook bij monde van UCI-voorzitter David Lappartient - om de kopman van Team Sky te schorsen in afwachting van de beslissing van de UCI.

  Froome: "Begrijp de onzekerheid en speculatie"

  Froome, die zich voorbereidde op zijn rentree in Zuid-Afrika, kwam kort aan het woord op de website van de ploeg: "Ik trainde in januari heel hard. Het deed deugd om te fietsen en kilometers op te doen. Het is een tijdje geleden dat ik in de Ruta del Sol was, ik kijk ernaar uit."

  Hij ging zijn positieve plas niet uit de weg: "Ik heb er vertrouwen in dat we tot op de bodem kunnen gaan van wat er gebeurd is. Ik werk daar samen met het team hard voor. Ik begrijp natuurlijk ten volle dat deze situatie voor heel wat onzekerheid en speculatie zorgt."

  "Ik hoop dat de mensen begrijpen dat er grenzen zijn aan wat ik kan zeggen terwijl dit proces loopt. Maar niemand wil liever dan ik dat de zaak zo snel mogelijk uitgeklaard wordt."

  Teambaas Dave Brailsford steunde zijn renner: "We erkennen allemaal dat dit zeer moeilijke omstandigheden zijn, maar het is voor alle partijen belangrijk dat dit proces eerlijk wordt gevoerd vooraleer een eindconclusie wordt bereikt."