• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Comateus Anderlecht overgebracht naar palliatieve afdeling"

  "De vele tegendoelpunten van Club zijn een probleem."

  Peter Vandenbempt snijdt speeldag 25 open met een vlijmscherp mes. De Sporza-voetbalcommentator bespreekt de toestand van Anderlecht en Club Brugge, maar steekt eveneens een paar pluimen op de hoed van Waasland-Beveren en KV Kortrijk.

  Is Club Brugge terug na nederlagen tegen Gent en Standard?

  Club Brugge heeft tegen Charleroi (3-3) in elk geval nog eens laten zien hoe geweldig het kan voetballen als het op dreef is, met een tempo dat weinig ploegen in België kunnen volgen. Met veel snelle combinaties, met Vanaken als dirigent, de diepgang met Diaby, de kracht van Wesley en nu al een hele tijd de absolute uitblinkersrol voor Limbombe op links.

  Club had er tegen Charleroi weer 5 of 6 kunnen maken, maar tegelijk vind ik dat ze bij Club wel heel ruim zijn in het inschatten van hun prestatie. Ik vind dat Charleroi dat punt echt niet gestolen heeft. Trainer Leko noemde de goals van Charleroi carambole-goals, ik heb Brugse spelers horen zeggen dat Charleroi 3 keer over de middenlijn geweest is. Dat lijkt me eerlijk gezegd een zeer Brugse lezing van de wedstrijd.

  Club was een kwartier echt baas voor de rust, kreeg net dan een doelpunt tegen, en was 20 minuten outstanding na de pauze, maar bij Charleroi hadden ze bijvoorbeeld ook geen ongelijk met een paar opmerkingen over scheidsrechter Smet. Dus ik zou zeggen: ik heb genoten van een echte topwedstrijd, maar dan wel met dank aan Club Brugge én Charleroi. 

  Club incasseerde 3 doelpunten. Is dat een probleem aan het worden?

  Uiteraard. 11 tegendoelpunten in 5 competitiewedstrijden, plus de 4 in de beker op Standard: dan kun je moeilijk spreken over defensieve stabiliteit. Dat heeft natuurlijk te maken met de zeer offensieve ingesteldheid van heel veel spelers en enkele noodgedwongen wissels achterin met bijvoorbeeld de blessure van sterkhouder Poulain en de vormdip van Denswil, die op de bank zat.

  Twee tegendoelpunten waren het gevolg van individuele fouten, eerst van Clasie en later ook een combinatie Scholz-Mechele. En toch ook van die Russische doelman Gaboelov, die in de winterstop gehaald is. Ik ben er met de week minder van overtuigd. Hij oogt niet echt soepel of explosief. Dat tweede tegendoelpunt was technisch heel slecht gedaan.

  Al die tegengoals helpen niet echt voor het vertrouwen van een doelman, ook al is hij een ervaren man van 34. Het lijkt me tijd dat die andere nieuwkomer, de Nederlander Vermeer, donderdag zijn kans krijgt in de beker tegen Standard. Dat zou betekenen dat Club al aan zijn 5e doelman van het seizoen toe is, wat een wereldrecord moet zijn.

  Anderlecht overgebracht naar palliatieve afdeling

  Anderlecht boekte met zijn 2-2 dan weer geen goed resultaat tegen KV Mechelen. Laten we zeggen dat Anderlecht, en dan bedoel ik de ploeg én de club, al comateus was en dat het door een totaal mislukte transferperiode en een absolute non-match tegen KV Mechelen naar de palliatieve afdeling overgebracht is.

  Er zijn er wel die van daaruit nog eens terugkeren, maar niet al te veel. Het contrast met de intensiteit en kwaliteit in de topwedstrijd tussen Club en Charleroi was ontluisterend groot. 

  Na de wedstrijd heeft Hein Vanhaezebrouck eigenhandig de doodsklokken geluid door genadeloos en vernietigend te zijn voor zijn spelers. Zeer terecht overigens. En veel excuses waren er niet, want KV Mechelen had zowaar nog meer afwezigen dan Anderlecht.

  Vanhaezebrouck heeft net niet gezegd dat hij tot de zomer voort moet met een hopeloze bende, maar volgens mij heeft hij het stilletjes wel gedacht. De trainer heeft wel hoog spel gespeeld met deze publieke uithaal naar zijn spelers. Dat zijn ze in Brussel niet gewoon.

  Ofwel rug rechten ofwel nog lange weken

  En dus zijn er nu 2 mogelijkheden: de spelers zijn in hun eer gekrenkt, rechten hun rug en laten zien dat ze Anderlecht waardig zijn of ze gooien de handdoek en dan worden het nog lange weken tot in mei.

  Ik zou zeggen: Marc Coucke komt op 1 maart en gaat geen uitdaging uit de weg, maar in Brussel ligt een gigantische uitdaging op hem te wachten.

  Het ziet er beter uit voor de Rouches

  Het is een onmogelijke vraag om te voorspellen wie op plaatsen 5 en 6 zal eindigen en dus die tickets opeist voor POI. Die strijd elk jaar opnieuw om in de top 6 te geraken is het grote pluspunt van deze competitieformule, waar ik overigens voor het overige onveranderd tégen ben.

  Maar op basis van vorm en kwaliteit beschikt Standard nu over de beste papieren. Het leverde 3 overtuigende prestaties op een rij. Dit vraagt nog wel om bevestiging, maar het ziet er toch beter uit voor de Rouches.

  Ik had eerlijk gezegd Antwerp een tijdje geleden al opgeschreven, maar ondanks nog een aantal versterkingen tijdens de winterstop hapert die machine toch een beetje met 3 op 12. 

  En Racing Genk staat nu wel in de top 6, maar is kwetsbaar. Ik denk dat heel veel bepaald zal worden door de al dan niet-kwalificatie in de beker dinsdag tegen KV Kortrijk. Ofwel krijg je daar een positieve stimulans ofwel een ontgoocheling en dan zal er nog meer druk zijn op deze onstabiele ploeg die mentaal niet al te sterk is.

  Nog 2 felicitaties van de jury

  Ik sluit af met vooral een pluim voor 1- Waasland-Beveren, dat zijn trainer en beste 2 spelers kwijt raakte, maar er nog altijd staat. Het telt na zijn overwinning op Antwerp 1 puntje minder dan Genk.

  De tweede pluim is voor KV Kortrijk, dat in november 1 punt boven de degradatie stond en een vogel voor de kat was. Onder Glen De Boeck, die het uitstekend doet, maakt het - met bij momenten echt goed voetbal - de comeback van het jaar en staat het eveneens op 1 puntje van de top 6. En wie weet komt daar nog een bekerfinale bij als het Genk kan uitschakelen. Felicitaties van de jury!

  Peter Vandenbempt