• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  15 vrijgesproken Russen niet welkom in Pyeongchang

  Slecht nieuws voor de 15 vrijgesproken Russen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  13 Russische atleten en 2 trainers krijgen geen uitnodiging voor de Olympische Winterspelen. Nochtans had het TAS hen vrijgepleit wegens "onvoldoende bewijs" in hun dopingzaak. Het Kremlin reageert teleurgesteld.

  Het TAS sprak zich donderdag uit over het lot van 39 Russische sporters die in beroep gegaan waren tegen hun levenslange schorsing door het IOC wegens hun betrokkenheid bij het dopingschandaal tijdens de Winterspelen 2014 in Sotsji.

  Het TAS vond dat er bij 28 sporters onvoldoende bewijs was en hief hun schorsingen op. 13 van hen zijn ondertussen gestopt met topsport, maar de resterende 15 - 13 atleten en 2 coaches - wilden alsnog naar de Winterspelen in Zuid-Korea.

  Het IOC gaf echter te kennen dat het einde van hun schorsing niet betekende dat de Russen automatisch een uitnodiging zouden ontvangen voor de Spelen. Een onafhankelijk panel onder leiding van Valérie Fourneyron, de voormalige Franse minister van Sport, zou beslissen over hun lot. Dat panel heeft nu beslist om de Russen te weren.

  Fourneyron stond ook aan het hoofd van de commissie die besloot dat 169 Russische sporters onder neutrale vlag welkom zijn in Zuid-Korea. De Winterspelen gaan op 9 februari van start en lopen tot 25 februari.

  Kremlin: "Betreuren dit ten zeerste"

  De Russische overheid reageerde snel op het nieuws. "We betreuren dit ten zeerste. We verwachtten dat het verdict van het TAS alle verdachtmakingen tegen de atleten zou wegwerken", zei de woordvoerder van president Poetin. "We zijn ervan overtuigd dat het oordeel van het TAS heeft getoond dat die verdachtmakingen geen grond hadden."