• home
 • video
 • pas verschenen

  Voorwaardelijke straf voor Lierse en Beerschot Wilrijk na incidentrijke derby

  De streekderby liep uit de hand op 6 januari.

  De Geschillencommissie van de KBVB heeft Lierse en Beerschot Wilrijk een speeldag achter gesloten deuren, met één jaar uitstel, opgelegd. De clubs krijgen die voorwaardelijke straf na de incidentrijke derby begin dit jaar.

  Op 6 januari werd het burenduel tussen Lierse en Beerschot een halfuur stilgelegd. Na de 2-0 van Lierse in de 52e minuut gingen de poppen aan het dansen, met vuurpijlen en drankbekers die heen en weer vlogen. Na de match gooiden de clubs verwijten heen en weer. "De feiten zijn heel ernstig", stelt de Geschillencommissie.

  "De supporters van beide clubs gooiden bommetjes en Bengaals vuur naar elkaars vak. De fysieke integriteit van talrijke onschuldige supporters werd in gevaar gebracht. Ook op het veld kwam Bengaals vuur terecht, waardoor de veiligheid van de spelers en scheidsrechters niet meer gewaarborgd was."

  Zowel voor Lierse als voor Beerschot was het al de derde keer dat ze zich moesten verantwoorden voor supportersincidenten. De Geschillencommissie hield het wel op een voorwaardelijke sanctie. "Zo krijgen beide clubs een laatste kans om de nodige maatregelen te treffen."

  Commissievoorzitter Jean-Paul Lacomble verwijt Lierse als thuisploeg een gebrekkige organisatie. Er waren onvoldoende stewards en er werd niet voldoende gefouilleerd. Ook zaten er Feyenoord-supporters in de vakken van Lierse. Volgens de Geschillencommissie had Lierse meer afstand tussen beide supporterclans moeten bewaren en ook een net tussen de vakken moeten hangen.

  Ook Beerschot Wilrijk kreeg een veeg uit de pan. De bezoekers wisten volgens de Geschillencommissie dat het een risicomatch was, maar namen geen extra veiligheidsmaatregelen. Zo gebeurde de ticketverkoop ondoordacht. De supporters gooiden niet alleen Bengaals vuur naar de fans van Lierse, maar ook naar de spelers. De fans probeerden ook het veld te betreden. Als dat onmogelijk bleek, zochten ze de confrontatie met supporters van Lierse op.

  Bekijk nog eens wat er gebeurde op 6 januari (vanaf 16:30)