• home
 • video
 • pas verschenen

  Shorttrack in Pyeongchang: domineert Oranje straks ook in het shorttrack?

  Snelheid, valpartijen en controverse: dat is shorttrack in een notendop. De sport werd de afgelopen jaren gedomineerd door de Aziaten, maar er is een kaper op de kust.

  Shorttrack in Pyeongchang in een notendop

  • 12.000 enthousiaste Koreanen in de Ice Arena in Gangneung
  • Wordt Knegt de heerser bij de mannen?
  • Aziatisch onderonsje bij de vrouwen
  • 2 Belgen: Ward Pétré en Jens Almey

  Wat en waar?

  In de buurt van de schaatshal en de ijshockeyzaal in Gangneung ligt de Ice Arena, waar naast het shorttrack ook het kunstschaatsen zal plaatsvinden. 12.000 mensen zullen de wedstrijden kunnen volgen.

  Shorttrack is sinds 1994 een olympische sport. De mannen en vrouwen strijden tegen elkaar over 3 afstanden: de 500, 1.000 en 1.500 meter. Er is ook een landencompetitie, een aflossingswedstrijd die bij de mannen over 5.000 meter en bij de vrouwen 3.000 meter wordt gereden.

  De buitenlanders: Knegt is de nieuwe meester

  De grootheid in het shorttrack is Viktor An. Hij werd geboren in Korea als Ahn Hyun-soo en was voor dat land de slokop op de Spelen van 2006. Na een conflict met zijn vaderland stapte hij over naar Rusland, waarvoor op de Spelen in Sotsji 3 keer goud veroverde. In Pyeongchang wordt An de grote afwezige. Hij raakte niet door de strenge doorlichting van de Russen.

  Door de afwezigheid van An ligt de weg open voor de Nederlander Sjinkie Knegt om te schitteren. De Fries stelde 4 jaar geleden teleur met "slechts" brons, maar sindsdien stapelde hij de medailles op WK's en EK's op.

  De Koreanen zullen zich in eigen land natuurlijk niet de kaas van het brood willen laten eten. Met Sin, Park en Seo hebben ze een sterk team.

  Bij de vrouwen krijgen we wellicht een klassieke tweestrijd tussen China en Zuid-Korea, met een occasionele Britse, Canadese of Japanse die roet in het eten kan gooien.

  De Belgen: Almey en Pétré

  België heeft een kleine traditie opgebouwd in het shorttrack, met in het verleden onder meer Pieter Gysel, Wim De Deyne, Geert Blanchart en de zusjes Pintens. In 2010 konden geen Belgische shorttrackers zich plaatsen, maar in Pyeongchang zullen er toch weer 2 landgenoten de schaatsarena betreden.

  Jens Almey (foto onder) en Ward Pétré worden allebei getraind door Pieter Gysel. Ze wagen zich allebei aan de langste afstand, al zullen ze bij hun eerste Spelen wellicht nog leergeld moeten betalen.

  Programma shorttrack
  zat 10/02mannen: 1.500 m finale
  zat 10/02vrouwen: 500 m kwalificatie
  zat 10/02vrouwen: estafette kwalificatie
  din 13/02vrouwen: 500 m finale
  din 13/02mannen: 1.000 m kwalificatie
  din 13/02mannen: estafette kwalificatie
  zat 17/02vrouwen: 1.500 m finale
  zat 17/02mannen: 1.000 m finale
  din 20/02vrouwen: 1.000 m kwalificatie
  din 20/02mannen: 500 m kwalificatie
  din 20/02vrouwen: estafette finale
  don 22/02mannen: 500 m finale
  don 22/02vrouwen: 1.000 m finale
  don 22/02mannen: estafette finale