• home
 • video
 • pas verschenen

  Roodhooft getuigt: "Vrouw was geschrokken door bloed en slagen"

  Roodhooft.

  Het WK veldrijden kreeg gisteren een donker randje door een vechtpartij tussen de security en de entourage van Sanne Cant. ""Wat een domper", sms'te Sanne me 's avonds", zegt Philip Roodhooft, teammanager van Sanne Cant.

  Roodhooft: "Hardhandig aangepakt door security"

  "2 à 3 security-mensen achtten het gisteren nodig om mensen hardhandig vast te pakken. Zonder dat er daar enige aanleiding toe was", reageert Philip Roodhooft in De Ochtend op Radio 1. 

  "Ik heb in de klappen gedeeld. Ik stond net voor de gebeurtenissen achter het podium, waar ik mocht staan. Ik had er nog een gesprek met bondscoach Sven Vanthourenhout."

  "En toen ik wegwandelde na de podiumceremonie, hoorden we dat er een probleem was tussen de security en Kevin Cant, de broer van Sanne die ook mecanicien is bij ons."

  "Samen met een andere mecanicien werd hij hardhandig weggetrokken uit die zone, terwijl ze enkele minuten daarvoor wel binnengelaten werden."

  "Vanthourenhout kwam bemiddelen, maar was zelfde lot beschoren"

  "En toen ik verhaal ging halen en kijken wat er aan de hand was, werden we besprongen door een aantal security-mensen", zegt Roodhooft.

  "Die waren er totaal niet op de hoogte van dat we daar wel degelijk mochten zijn. Sven Vanthourenhout kwam toen bemiddelen, maar iedereen was eenzelfde lot beschoren. Ze trokken me op de grond en er werden slagen uitgedeeld. Het escaleerde."

  "We waren nochtans geaccrediteerd en mochten daar dus rondlopen. Het toeval wil dat ik de voorzitter van het organisatiecomité van WK tegenkwam, toen ik achter het podium wou gaan staan. Hij wenkte dat ik daarheen moest komen, hij weet natuurlijk dat Sanne bij ons in het team zit."

  "Vrouw was geschrokken door bloed en slagen"

  Roodhooft diende klacht in tegen de security. "Mijn vrouw was geschrokken, omdat ik slagen had gekregen en mijn gezicht bloedde", vertelt Roodhooft.

  "Wij werden door een aantal security-mensen aangewezen als de onruststokers, toen de politie tussenbeide kwam. Die heeft ons geboeid en meegenomen naar het politiekantoor van Maastricht. We moesten een verklaring afleggen."

  "Ondertussen waren de agenten gebrieft door de chef van de politie die een aantal getuigen had gesproken in Valkenburg. En op basis daarvan mochten we onmiddellijk vertrekken."

  "Daarna hebben we een klacht ingediend voor het toebrengen van die slagen. Niet zozeer omdat het grote letsels waren, maar omdat enkele mensen zo hard hebben opgetreden. Het mooie aan veldrijden is dat alles in een gemoedelijke sfeer kan gebeuren. Maar gisteren was dat anders."

  "Sanne zond bericht: "Wat een domper""

  "We zijn geschrokken door wat er gisteren is gebeurd", vervolgt Roodhooft.  "In plaats van problemen te vermijden, creëerde de security gisteren problemen. Maar er waren ook een aantal securitymensen die redelijk waren. Dat moet ik ook vermelden."

  Het hele gebeuren is natuurlijk sneu voor wereldkampioene Sanne Cant. "Het was niet onze bedoeling dat de aandacht daar naartoe zou gaan", zegt Roodhooft.

  "Sanne zond gisterenavond een bericht: “Wat een domper”. Hoe erg kan het zijn. Ze wordt wereldkampioen en dan gebeurt dat... Maar we hebben er ons overwinningsfeest niet door laten vergallen gisterenavond. Daarvoor hebben we allemaal veel te hard gewerkt."
   

  Amateurbeelden van de vechtpartij