• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach: "Niveau waarop Van Aert tekeerging, verrast me niet"

  Bondscoach Sven Vanthourenhout kan tevreden zijn.

  Het WK veldrijden in Valkenburg is een succes geworden voor de Belgen. "Maar drie gouden medailles is toch uitzonderlijk", zegt bondscoach Sven Vanthourenhout. Tim Merlier wist gisteren al dat het goed zat bij winnaar Wout van Aert.

  Bondscoach: "Niet verrast"

  "We sluiten het WK perfect af", reageert bondscoach Sven Vanthourenhout na de triomftocht van Wout van Aert. "Het aantal medailles had ik wel voor ogen, maar 3x goud is toch uitzonderlijk."

  "Dat Wout vandaag 100 procent zou zijn, had ik wel verwacht. Het niveau waarop hij tekeerging, verraste me niet. En Mathieu was niet op zijn best, dat heeft het verschil gemaakt."

  "Een aantal Belgen bleef in zijn buurt hangen en dat is een mentaal steekspel. Mathieu is toch gewoon om alleen rond te fietsen of om Van Aert enkele rondes in zijn wiel te dulden. Dit was een ander verhaal."

  Michael Vanthourenhout: "Niet verwacht"

  Michael Vanthourenhout legde verrassend beslag op de zilveren medaille. "Ik heb mezelf verrast, ik had dit ook niet verwacht. Ik heb gewoon geprobeerd om zo lang mogelijk te volgen", vertelt de nummer 2.

  "Toen ik bij Mathieu kwam, voelde ik wel dat hij minder goed was. Op dat moment wist ik dat er iets mogelijk was voor de tweede plaats. Ik denk dat dat vandaag het hoogst haalbare was. Wout reed meer dan 2 minuten weg, hij was echt de sterkste vandaag." 

  Aerts: "Belgisch podium was mooi geweest"

  Toon Aerts flirtte in de slotronde nog even met brons, maar moest vrede nemen met de vierde stek. "Een beetje spijtig", klinkt het. "Ik probeerde Van der Poel mentaal een tik te geven door er meteen over te gaan, maar hij was taai en kwam meteen terug. Dan maakte ik een foutje en had ik ook nog een lekke band."

  "Ik was graag derde geworden, dan was het podium volledig Belgisch geweest. Ik denk wel dat ik tevreden mag zijn over mijn seizoen. Ik heb nog wat tijd nodig om te groeien. Ik denk dat er nog mooie jaren aankomen."

  De start in Valkenburg was verschroeiend. "Op een WK wil iedereen top presteren en dus vliegt iedereen er vanaf de eerste ronde in. Dat maakt het zo zwaar dat het bijna onmenselijk is."

  Merlier: "Wist gisteren al dat het goed zat bij Wout"

  Tim Merlier reed in Valkenburg naar een knappe 7e plaats. "Een verrassing, maar ik had wel goeie benen. En dan had ik ook nog wat pech, anders was ik misschien zelfs 5e geworden. Maar ik ben wel tevreden", reageert hij.

  Merlier maakte al vroeg indruk door als eerste in het veld te duiken. "Ik was met een kleine versnelling vertrokken. Omdat ik op kop kon vertrekken, wist ik dat het kopje bij Wout meteen goed zou zitten. Dat heeft hem vertrouwen gegeven."

  "Gisteren zat Wout naast mij met de glimlach naar de juniores te kijken. Toen wist ik dat het goed zat. Maar dat het verschil zo groot zou zijn, daar ben ik wel van geschrokken. Hij had echt een superdag vandaag."

  "Het publiek? Dat was echt immens vandaag. Het is fantastisch om daar te kunnen tussen rijden. Echt genieten."