• home
 • video
 • pas verschenen

  Aftellen tot Pyeongchang: 5 - het Belgische eremetaal op de Winterspelen

  Micheline Lannoy en Pierre Baugniet pakten goud in het kunstschaatsen in 1948.

  De Belgische delegatie is met gezonde ambitie afgereisd naar Pyeongchang, waar over 5 dagen de Winterspelen beginnen. De medailleteller van de Belgen staat op 5. Volgt nummer 6 in Zuid-Korea?

  5 Belgische medailles

  Chamonix was in 1924 het decor voor de eerste Winterspelen. België veroverde in buurland Frankrijk meteen een medaille: in de viermansbob snelden Paul Van den Broeck, René Mortiaux, Charles Mulder, Victor Verschueren en Henri Willems (reserve) naar het brons.

  Vier jaar later was het weer prijs voor de Belgen. In Sankt Moritz pakte kunstschaatser Robert Van Zeebroeck brons. Sankt Moritz bleek overigens vruchtbare grond voor de Belgen, want op de Spelen van 1948 kon ons land er twee medailles toevoegen aan het lijstje.

  De viermansbob met Max Houben, Freddy Mansveld, Louis-Georges Niels en Jacques Mouvet eiste een zilveren medaille op, in het kunstschaatsen veroverde het Antwerps-Brusselse paar Micheline Lannoy en Pierre Baugniet de enige Belgische gouden medaille in de geschiedenis.

  Na een droogte van 40 jaar was er op de Spelen van 1998 nog eens Belgisch eremetaal. Het was Oranje boven op de 5.000 meter, maar schaatsbelg Bart Veldkamp - die zich had laten naturaliseren door de grote concurrentie in Nederland - kaapte het brons voor ons land weg. Veldkamp had voor Nederland al twee olympische medailles gewonnen.

  Op naar 7?

  Als we Gracenote Sports, een gereputeerd sportdatabedrijf, mogen geloven, dan zet ons land de komende weken de medaillespiegel op 7. Snowboarder Seppe Smits mag op de slopestyle dromen van goud, schaatser Bart Swings wordt een bronzen medaille (op de massastart?) toegedicht.