• home
 • video
 • pas verschenen

  IJshockey in Pyeongchang: Canada verdedigt titel zonder NHL-sterren

  Canada leverde zowel bij de mannen als de vrouwen de voorbije 2 Olympische Spelen de kampioen. Maar zal het ook zonder de grote namen uit de NHL zo'n vaart lopen deze keer?

  IJshockey in Pyeongchang in een notendop

  • Sinds 1998 medailles bij de mannen én de vrouwen
  • Toernooi getroffen door afwezigheid van NHL-sterren
  • Canada is titelverdediger bij de mannen én de vrouwen

  IJshockeyfinale op slotdag

  Liefhebbers van wintersporten zullen in Pyeongchang zonder twijfel uitkijken naar de ijshockeywedstrijden, die in het Gangneung Hockey Centre (10.000 toeschouwers) en het Kwandong Hockey Centre (6.000 zitjes) afgewerkt zullen worden.

  De mannen mochten al sinds de eerste editie van de Winterspelen om medailles bikkelen, de vrouwen moesten wachten tot 1998. De vrouwen beginnen in het openingsweekend al aan hun groepsfase, de finale van de mannen staat op de slotdag op het programma.

  Canada titelverdediger, maar wel zonder NHL-sterren

  Het toernooi bij de mannen verwelkomt 12 landen. Aan het format is niet gesleuteld: er worden 3 groepen van 4 naties gevormd. In de poulefase levert groepswinst een vrijstelling voor de volgende ronde op, de andere teams bikkelen om een stek in de kwartfinales.

  Canada geldt bij de mannen als topfavoriet en probeert in Pyeongchang "drie op een rij" te scoren. De concurrentie komt wellicht uit Zweedse hoek. De Zweden verloren in 2014 de finale met 3-0, maar hielden Canada in mei op het WK dan weer van een "drie op een rij". Zijn de Zweden ook in Zuid-Korea spelbreker?

  Zoek op de Spelen overigens niet naar spelers uit de NHL, de Noord-Amerikaans ijshockeycompetitie. De NHL-clubs zien het niet zitten om hun spelers af te staan.

  Canadese Agosta voor 4e olympische titel op een rij

  Ook bij de vrouwen is Canada de titelverdediger. Doelvrouw Meghan Agosta kan de 4e (Canadese) vrouw worden met 4 olympische titels.

  De vrouwencompetitie telt 8 deelnemers, onderverdeeld in 2 groepen. Er is één zeer opvallende deelnemer: Zuid-Korea en Noord-Korea sturen een gemengde selectie naar Pyeongchang.

  Programma ijshockey
  zat 10/02 - don 15/2Vrouwen: groepsfase
  woe 14/02 - zon 18/2Mannen: groepsfase
  zat 17/02Vrouwen: kwartfinales
  zon 18/02Mannen: groepsfase
  maa 19/02Vrouwen: halve finales
  din 20/02Mannen: play-offs
  din 20/02Vrouwen: play-offs
  woe 21/02Mannen: kwartfinales
  woe 21/02Vrouwen: strijd om brons
  don 22/02Vrouwen: finale
  vri 23/02Mannen: halve finales
  zat 24/02Mannen: strijd om brons
  zon 25/02Mannen: finale