• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel tegen Nys: "Maak dat je van dat parcours af bent"

  0 / 0
  Sven Nys is woensdag in Valkenburg voor sporza.be de WK-omloop gaan verkennen. Toen parcoursbouwer Adrie van der Poel dat in de mot kreeg, was het even hommeles. Een woordje uitleg bij het incident en nog een aantal andere opmerkelijke fragmenten uit Extra Time Cross van donderdagavond 1 februari vind je in het onderstaande artikel.

  De ja/neen-vraagjes voor Adrie van der Poel en Sven Nys:

  • Als Mathieu het WK niet wint, is zijn seizoen dan geslaagd? Ja - Zeker weten
  • Tovert Niels Albert weer iets strafs uit zijn hoed? Neen - Neen
  • Wint Wout van Aert ooit Parijs-Roubaix? Neen - Ja
  • Wint Mathieu van der Poel ooit de Tour? Neen - Neen
  • Is Mathieu van der Poel op zijn 23e beter dan zijn vader op die leeftijd? Veel beter - Ja
  • Is Thibau Nys op zijn 15e beter dan zijn vader op die leeftijd? Ja - Ja
  • Moet er gesnoeid worden in het aantal crossen? Ja - Neen

  "Maak dat je van dat parcours af bent!"

  Sven Nys is woensdag in Valkenburg het parcours gaan verkennen voor sporza.be. Daar kreeg hij het aan de stok met Adrie van der Poel, die de omloop uitgetekend heeft en naar eigen zeggen niet op de hoogte was van de komst van Nys.

  Nys: ""Maak dat je van dat parcours bent!", riep Adrie naar me." Van der Poel: "De verkenning was aangevraagd (bij de persdienst van het WK, red), maar die aanvraag was niet tot bij mij gekomen. Als ik eindverantwoordelijke ben voor het parcours, dan ben ik graag op de hoogte. Plus: de officiële trainingen begonnen pas donderdag. Ik had geen zin in ongelukken."

  Nys: "Ze zijn met mij komen praten toen ik boven op de brug stond. Ik mocht niet meer naar beneden fietsen. Iemand zei tegen mij: rijd even naar beneden en ga een armbandje halen. Ik antwoordde: "Dat wilde ik net doen" (lacht)."

  "Doe het dan zelf, hé"

  Als ex-renner, ook in het veld, is Adrie van der Poel de geknipte man om Mathieu de kneepjes van het vak te leren. Maar intussen is het zoontje een grote zoon geworden en trekt hij zelf zijn streng.

  Adrie: "Op zondagavond halen we Chinees en frieten en kijken we samen op tv naar de koers die Mathieu die namiddag gereden heeft. Want zelfs als je wint, kun je nog heel veel dingen verkeerd doen. Als ik dan iets opmerk, antwoordt Mathieu: "Doe het dan zelf, hé"." 

  "Pauwels is betere garantie op podiumplaats"

  Wout van Aert, Tim Merlier, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Daan Soete en Quinten Hermans vormen het Belgische team bij de profs. Presentator Ruben Van Gucht: "Kunnen jullie zich vinden in deze selectie?" Sven Nys, manager van Aerts, Hermans en Soete bij Telenet Fidea Lions: "Het zal wel zijn!" (algemene hilariteit)

  Michel Wuyts: "Hoe langer ik er over nadenk, hoe erger ik het vind dat Kevin Pauwels ontbreekt. Hij heeft 11 keer meegedaan aan een WK en is 5 keer 3e geworden. Die 3e plaatsen zijn er vooral gekomen in de tweede helft van zijn carrière. Pauwels geeft meer garanties op deze omloop dan een Hermans."

  Nys: "Daar gaat het mij niet om. De bondscoach gaat met een renner naar het WK om dat WK te winnen. Op papier is dat Wout van Aert. Hoe kun je die renner zo optimaal mogelijk ondersteunen? Met bijvoorbeeld een Merlier, ja."

  "De andere jongens die erbij zijn, kunnen Van Aert zowel tijdens als voor de wedstrijd helpen. Nu, aan tafel, in de voorbereiding. Misschien maak je met Pauwels een grotere kans op een podiumplaats, maar als je het WK wil winnen met Wout moet je hem zo goed mogelijk ondersteunen."

  Cant: "Bekijk WK 2017 bijna wekelijks"

  Sanne Cant is één van de grote favorietes bij de dames. In Extra time Cross werd de titelverdedigster rechtstreeks geïnterviewd. "Ik kijk nog bijna elke week naar het WK van vorig jaar. Als ik niet weet wat te doen of er is niks op tv, dan durf ik die beelden nog wel eens boven te halen", zegt onze landgenote.

  ETC ook op vrtnu.be

  Bekijk de volledige uitzending van Extra Time Cross door op deze link te klikken.