• home
 • video
 • pas verschenen

  Skeleton op de Winterspelen: Belgische primeur en Koreaanse hoop

  Kim Meylemans is de eerste Belgische deelneemster in het skeleton.

  Skeleton zorgt altijd voor spectaculaire beelden op de Olympische Spelen. Dat zal in Pyeongchang niet anders zijn. Zeker nu er een Belgische deelneemt, loont het extra de moeite om de competitie te volgen.

  Skeleton in Pyeongchang in een notendop

  • 2x3 medailles te verdienen in het Alpensia Sliding Centre
  • Kim Meylemans schrijft Belgische geschiedenis
  • Koreanen hebben favoriet bij de mannen

  Wat en waar?

  Bij skeleton dalen de sporters op hun buik met een slee de piste af (in tegenstelling tot rodelen, waarbij ze op hun rug liggen). De naam is afgeleid van de eerste sleeën, die blijkbaar op een skelet leken.

  In 1928 stond skeleton voor het eerst op het programma, maar pas sinds 2002 is het een vast onderdeel. Er worden "slechts" 6 medailles uitgereikt: 3 bij de mannen en 3 bij de vrouwen.

  Speciaal voor de Winterspelen lieten de Zuid-Koreanen in de bergen rond Pyeongchang een nieuwe baan bouwen voor bobslee, rodelen en skeleton: het Alpensia Sliding Centre

  Op wie moeten we letten?

  Kim Meylemans zorgt voor primeur

  Voor het eerst in de olympische geschiedenis kon een Belgische sporter zich in het skeleton plaatsen voor de Winterspelen. Kim Meylemans is nog maar 21 jaar, maar ze heeft de voorbije jaren wel telkens een stapje hogerop gezet.

  Meylemans werd dit seizoen 5e in de WB-manche in Whistler en staat 9e in de WB-stand. Ze mag dus mikken op een plaats in de top 10.

  Koreaans wonderkind

  Het skeleton was de voorbije Spelen vooral het speelterrein van de Engelstaligen (Amerikanen, Britten en Canadezen). In Sotsji kon thuisfavoriet Tretjakov de hegemonie doorbreken, maar door het Russische gesjoemel mocht hij zijn gouden medaille inleveren.

  Bij de mannen is er sinds de laatste Spelen een nieuwe heerser opgestaan: Yun Sung-bin begon pas op zijn 18e met skeleton, maar behoorde een paar jaar later al tot de wereldtop. Hij zal er alles aan willen doen om in eigen land te triomferen. De concurrentie komt wellicht uit Letland (Martin Dukurs werd al 2 keer op een rij 2e) of Duitsland (Axel Jungk).

  Bij de vrouwen wordt een spannende strijd verwacht tussen de Duitse vrouwen Lölling en Hermann, de Oostenrijkse Flock en de Canadese Vathje. Titelverdedigster Lizzie Yarnold heeft moeite om na een burn-out weer aan te pikken bij haar oude niveau.

  Programma skeleton
  don 15/02Mannen: run 1 en 2
  vri 16/02Mannen: run 3 en 4
  vri 16/02Vrouwen: run 1 en 2
  zat 17/02Vrouwen: run 3 en 4