• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany: "Wil iets doen voor Brusselse jeugd, maar kan het niet alleen"

  Vincent Kompany stond gisteren de pers te woord.

  0 / 0
  Sporza was gisteren te gast bij Vincent Kompany in Manchester. De Rode Duivel praatte, naast het sportieve, ook voluit over BX Brussels. Dat is het sociale voetbalproject in onze hoofdstad waar Kompany zijn schouders onder heeft gezet. Hij vraagt meer betrokkenheid van de politiek.

  "Onze impact is groot, maar ook beperkt"

  BX Brussels, dat met zijn eerste elftal in eerste provinciale voetbalt, bestaat sinds 2013. De bedoeling van de club is zoveel mogelijk Brusselse jongeren voetbal laten ontdekken en dat aan democratische prijzen. Kompany volgt als één van de bezielers van het project alles van dichtbij.

  "Ik heb de laatste jaren heel veel geïnvesteerd in het project. Niet alleen in tijd, maar ook in financiële middelen. De beste manier om vandaag resultaten te halen in Brussel, en voor de jeugd in het algemeen, is om er een collectieve beweging van te maken."

  "Onze impact is groot, maar ook beperkt", beseft Kompany. "Er is meer vraag dan wij kunnen aanbieden. Ik vind dat het accent nog meer gelegd mag worden op de sociale cohesie. Brussel is een complexe stad met 19 gemeenten."

  "Het is voor de stad belangrijk om echt samen te spannen. Grote projecten en programma's die het voor jongeren gemakkelijker maken om activiteiten te beoefenen moeten gestimuleerd worden. Het is belangrijk om niet alleen in de eigen wijk te blijven, maar mensen te ontmoeten van een verschillende oorsprong met verschillende achtergronden."

  "Op dit moment is er sprake van een wijkenpolitiek in Brussel. Er wordt heel veel gedaan binnen de wijk zelf. Dat is volgens mij niet de beste oplossing. Volgens mij moeten jongens uit verschillende milieus worden samengebracht. Enkel op die manier kan je volgens mij rust creëren binnen de verschillende gemeenschappen als het eens fout loopt."

  "Als ik zelf een politicus was geweest, zou ik de rode loper uitrollen voor zo’n project"

  Is Kompany tot nu toe tevreden over het project? "We hebben al een aantal tastbare successen geboekt. Het gaat vooral over de impact die we hebben op het leven van die jonge gasten. Sommigen hebben het moeilijk thuis of op school. Wij kunnen hun leven gemakkelijker maken. Die rol op zich is al belangrijk genoeg."

  "We zijn bezig met voetballertjes, maar ik zou graag nog veel breder gaan. Ik wil voor de hele Brusselse jeugd iets kunnen betekenen. Zo simpel is het echter niet. Ik kan dat niet alleen. Met mijn eigen middelen kan ik ver geraken, maar om die schaalvergroting te maken, hebben we meer nodig."

  “Ik ben een kind van de Brusselse Noordwijk en wilde een signaal uitsturen", vervolgt Kompany. "Ik had met mijn geld en tijd ook andere dingen kunnen doen. Als ik zelf een politicus was geweest, zou ik de rode loper uitrollen voor zo’n project."

  "Maar in België zijn de mensen sceptischer. Ik heb soms het gevoel dat hier meer wordt opgekeken naar iemand die zijn geld in een veilige haven parkeert en niets bijdraagt voor de gemeenschap dan andersom. Maar ik ben geen opgever."

  Wat brengt de toekomst voor het project? "Het uiteindelijke doel is dat BX Brussels op eigen benen kan staan zonder mij. Het moet de bedoeling zijn dat elke euro naar zijn juiste bestemming gaat, dan ben ik tevreden. Dat is nog niet het geval geweest."

  Journaal-bijdrage over Vincent Kompany: