• home
 • video
 • pas verschenen

  Aftellen naar Pyeongchang: 7 - olympische deelnames van opa Kasai

  Zorgt de 45-jarige Kasai voor een nieuwe stunt in Zuid-Korea?

  Op 7 dagen van de start van de Winterspelen staan we stil bij de 7 Olympische Spelen van schansspringer Noriaki Kasai. Pyeongchang worden zelfs al zijn 8e Spelen op een rij. Kasai is 45 jaar.

  We schrijven 1989. De Berlijnse Muur is nog niet gevallen en Noriaki Kasai maakt zijn debuut op het WK schansspringen. Samen met onder meer landgenoten Funaki en Harada zorgt hij voor een frisse wind in deze spectaculaire sport.

  In 1994 boeken de Japanners hun eerste olympische succesje, wanneer ze met de nationale ploeg het zilver wegkapen in Lillehammer.

  Terwijl de ster van Harada en Funaki stilletjes uitdoofde, bleef Kasai een subtopper op het circuit. Ook na zijn 40e bleef hij nog regelmatig zijn graantjes meepikken. 

  In Sotsji won hij zilver (individueel) en brons (team), op zijn 41e. En in 2016 haalde hij in Wisla op zijn 43e nog eens het podium van een Wereldbeker. Het leverde hem zowaar de prestigieuze Holmenkollen-medaille op.

  In Pyeongchang alleen recordhouder

  En er lijkt maar geen sleet op Kasai te komen, want in Pyeongchang zal hij aan de start staan van zijn 8e Olympische Winterspelen. Omdat de Russische rodelaar Albert Demtsjenko er door een levenslange schorsing niet mag bij zijn, wordt Kasai hiermee alleen recordhouder bij de wintersporters. Als beloning mag hij bij de openingsceremonie de vlag dragen voor Japan.