• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Anderlecht-supporters zijn met een kater wakker geworden"

  Peter Vandenbempt wikt en weegt de transferperiode.

  Sinds middernacht is de wintermercato gesloten. Volgens Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt deed vooral Anderlecht de voorbije maand slechte zaken. "Een nieuwe spits was de absolute prioriteit en dat is mislukt. Ik denk niet dat Vanhaezebrouck blij is." Ook bij Genk en KV Mechelen liep niet alles volgens plan.

  "Van Holsbeeck moest boksen met zijn handen op zijn rug"

  Alle ogen waren gericht op Anderlecht, maar ik denk niet dat het goed is gekomen, eerlijk gezegd. De laatste dag is illustratief geweest voor de onzekere periode en de chaotische toestand van de club, voor het immobilisme dat Anderlecht in deze overgangsperiode verlamt.

  Van Holsbeeck heeft in deze transferperiode moeten boksen met zijn handen vastgebonden op zijn rug. Dan kan je met veel geluk hier en daar een kopstoot uitdelen, maar dan zal je toch vooral klappen krijgen. Met Hanni is toch anderhalf jaar zekerheid en rendement vertrokken. Hij kreeg veel kritiek van de supporters, maar was goed voor 23 doelpunten en 25 assists. Morioka van Waasland-Beveren moet hem nu vervangen. We zullen zien of hij op een hoger niveau hetzelfde rendement zal halen.

  En iedereen was ervan overtuigd: Anderlecht moest absoluut een spits hebben. Dat was de prioriteit, maar hij is niet gekomen. Mitrovic heeft er een paar uur rondgehangen, maar het is mislukt. Anderlecht moet nu voort met Teodorczyk en Ganvoula.

  Ineens komt er dan wel nog een flankaanvaller. Markovic kennen we nog van een paar jaar geleden. Dat was een supertalent, Liverpool betaalde toen 25 miljoen, maar nadien heeft hij de ene mislukking na de andere meegemaakt. Zijn laatste wedstrijd speelde hij in mei, dus het is een speler zonder wedstrijdritme. Zo zijn er de voorbije jaren al een paar naar Brussel gekomen tijdens de wintermercato, zoals Marin en Djuricic, en dat zijn geen successen geworden. Ik denk dat de Anderlecht-fans met een kater zijn wakker geworden.

  "De manier waarop zijn transfer is afgesprongen, heeft er bij Dendoncker ingehakt"

  Ik denk niet dat Vanhaezebrouck blij is wakker geworden. Hij heeft nu dus nog Teodorczyk. Die is al een paar maanden een schim van zichzelf en hij weet nu ook dat Anderlecht zo ongeveer half Europa heeft rondgeleurd om hem te verkopen. Echt goed voor het vertrouwen is dat ook niet.

  Het enige goeie nieuws zou kunnen zijn dat Dendoncker uiteindelijk toch gebleven is, maar we zullen nog zien of dat goed nieuws is. Kan hij de knop snel omdraaien na alweer een afgesprongen transfer? Want in de zomer heeft hij toch een paar maanden nodig gehad om het in zijn hoofd weer allemaal goed te krijgen.

  Vooral de manier waarop is zeer slecht gevallen bij Dendoncker en zijn entourage. Voor het njet tegen West Ham in de namiddag hadden ze nog wel begrip want de constructie was niet interessant. Maar ik heb gehoord dat er in de vooravond een zeer goed en concreet bod van Crystal Palace was. Ze moesten naar Neerpede komen en dan zou het misschien wel in orde komen, maar uiteindelijk wou er bij Anderlecht zelfs niemand over praten.

  Dat heeft er ingehakt. Anderlecht kan alleen maar hopen dat Dendoncker, met het WK in het vooruitzicht, toch opnieuw probeert zijn beste niveau te halen.

  "In Genk zijn ze ook ontevreden, en daar heeft de club wel geld"

  Ook in Genk zijn er ontevreden supporters. Ze gaan de wedstrijd tegen Moeskroen boycotten. Daar is het een combinatie van slechte resultaten, een ontgoochelend gelijkspel tegen STVV en de slechte bekerwedstrijd tegen Kortrijk, en dan het uitblijven van transfers.

  Er is de voorbije weken wel veel gepraat over inkomende spelers en versterking. Die hadden ze ook nodig door de vele langdurige blessures. Uiteindelijk is enkel Seck gekomen. En gisteren dan nog Ndongala, bij Standard letterlijk de vierde keuze als flankaanvaller. Dat is blijkbaar nog rap rap door Bayat geregeld, zodat er toch nog iemand zou zijn op de flank. Hij is de voorbije jaren mislukt bij AA Gent en Standard. Daar kunnen de supporters niet echt tevreden over zijn.

  Ze zijn extra ontevreden omdat ze weten dat er, anders dan bij Anderlecht, wel geld is. De club heeft zelf gezegd dat ze 22 miljoen euro winst gemaakt heeft. CEO Patrick Janssens werd in Kortrijk al op de korrel genomen. Dat zal enkel erger worden als Genk Play-off I en/of de bekerfinale mist.

  "De transferperiode van KVM was zoals de prestaties op het veld: verontrustend"

  Antwerp toonde wel ambitie. Het wil alles doen om Play-off I te halen. Het staat al stevig in de top 6 en de club heeft nog twee middenvelders gehaald en toegevoegd aan de al uitgebreide selectie: Susic en Siani. Die laatste is opvallend, toch de aanvoerder van KV Oostende, maar daar wilde hij al een tijd weg.

  Dat is toch een beetje symbolisch voor wat er met KVO zal gebeuren in de toekomst. Zonder het geld van Coucke is het opnieuw een beetje naar af. Misschien zal Antwerp die plaats aan de subtop innemen, of nog meer. Ze hebben 8 spelers gehaald deze winterstop. De ambitie is duidelijk.

  Voorts was ook de transfer van Carcela naar Standard opmerkelijk, voor de derde keer al. Het past een beetje in de strategie van Venanzi om oude bekenden binnen te halen.

  Ook KV Mechelen heeft nog een achtste speler gehaald. Het heeft de rechtsachter van OHL uit 1B gehuurd. Die transferperiode van KVM roept toch vragen op als je ziet dat Fabien Camus daar is binnengehaald. Wie zijn parcours de afgelopen jaren gevolgd heeft, vindt dat toch onbegrijpelijk. Blijkbaar was het een soort goedmaker, een soort pakket. Mechelen moest hem erbij nemen om anderen te krijgen. De transferperiode van KVM was zoals de prestaties op het veld: verontrustend.

  Peter Vandenbempt