• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany: "Als ik door al dit blessureleed moet om prijzen te pakken: so be it"

  Vincent Kompany wil zo lang mogelijk voetballen. "Het is mijn passie."

  Sporza mocht donderdag op de thee bij Vincent Kompany. De verdediger van Manchester City praatte openhartig over zijn vele blessures, zijn toekomst en over de Rode Duivels. "We proberen allemaal prijzen te pakken bij onze clubs, waarom zouden we die ambitie dan niet hebben bij de nationale ploeg?"

  Vincent Kompany tuimelt de laatste jaren van de ene blessure in de andere. Zou hij niet beter stoppen, vragen heel wat volgers en supporters zich af? Maar bij hem zelf is die gedachte nog nooit opgekomen.

  "Moet ik naar dat soort dingen luisteren? Ik heb nog een contract van 18 maanden en ik heb het gevoel dat ik de ploeg nog iets kan bijdragen. Als je probleemloos kunt meetrainen bij een van de beste ploegen ter wereld, dan stel ik mij niet te veel vragen."

  "Ik stap ook niet met een bang hart het veld op. Dat heb ik nooit gedaan. Het is voor mij simpel: ik werk zo hard mogelijkheid in de voorbereiding en zodra ik weer kan meetrainen met de groep, is het voor mij achter de rug."

  "Er zijn belangrijker zaken dan het blessureleed van Kompany"

  "Die blessures zijn uiteraard frustrerend", geeft Kompany toe. "Maar ik heb altijd moeten knokken in het leven. Ik heb al blessures sinds mijn 14e. Toen moest ik geopereerd worden aan mijn meniscus en was mijn carrière ook al zogezegd in gevaar."

  "Ik kan spijtig genoeg niet het traject afleggen van spelers die nooit geblesseerd zijn en nooit die uitdaging voor zich hebben. Maar misschien zou het voetbal dan te makkelijk zijn."

  "Anderzijds, ik moet ook eerlijk zijn voor mezelf. Als ik het niveau niet meer aankan, zal ik wel zeggen: jongens, het is genoeg geweest. Ik wil geen slachtoffer spelen. Er zijn belangrijker zaken dan het blessureleed van Vincent Kompany. Dat beseft de man in de straat ook wel."

  "Ik hou van voetbal. Mijn passie voor de sport kent geen grenzen. Ik heb heel wat opgeofferd om op dit niveau te geraken. Als ik door al dit blessureleed heen moet om nog een paar prijzen in de lucht te kunnen steken: so be it."

  "Ik vind het uitdaging als er concurrenten gehaald worden"

  Die prijzen, waar Kompany op jaagt, zouden dit seizoen wel eens aanzienlijk kunnen zijn. "We doen met Manchester City nog mee in 4 competities. Het is nog nooit gebeurd dat een club die 4 prijzen (CL, Premier League, FA Cup en League Cup) in 1 seizoen veroverde."

  "Daar zal wel een reden voor zijn, want het is ongelooflijk moeilijk. Maar die droom is er nog altijd, dus we willen geen enkele competitie prioriteit geven. We spelen net hetzelfde in de FA Cup of de League Cup als in de Champions League. Onze honger is niet te stillen. Het is leuk om deel uit te maken van zo'n groep."

  Welke rol is er nog voor Kompany weggelegd bij City, nu de club met Aymeric Laporte een nieuwe concurrent werd gehaald? "Ik speel al 10 jaar voor City. Dan weet je dat er elke transferperiode spelers gehaald worden. Ik vond het altijd een leuke uitdaging als er betere spelers tekenden voor onze club."

  "We spelen in 4 competities, dus we hebben een brede kern nodig. Zo heb ik mijn taak vervuld in de FA Cup. Dat ik daarna weer naast de ploeg viel? Het kan snel gaan. Voor je het weet, valt er iemand uit, krijg je je kans en ben je plots weer de man. Je mag niet te snel conclusies trekken."

  "Blijf graag mijn hele leven bij de Duivels, maar is niet realistisch"

  Terwijl Kompany nog zo lang mogelijk actief wil blijven als voetballer, lijkt zijn internationale carrière wel op haar laatste benen te lopen. Hij hintte al op een afscheid bij de Rode Duivels na het WK.

  "Het is niet zo dat ik de Duivels wil opgeven. Ik zou er graag mijn hele leven bij zijn. Maar ik moet realistisch zijn. Ik kan maar een bepaald aantal matchen per seizoen aan. Misschien hak ik nog voor het WK al de knoop door over mijn toekomst bij de nationale ploeg."

  Het liefst zou Kompany dan afscheid nemen met een wereldtitel. "We proberen allemaal prijzen te pakken bij onze clubs, waarom zouden we die ambitie dan niet hebben bij de nationale ploeg?"

  "Kevin De Bruyne heeft gelijk als hij zegt dat we wereldkampioen willen worden. Die kans is even realistisch voor ons als voor de 5 à 6 andere topfavorieten. Meer er is wel nog werk aan de winkel. We zijn nog geen perfecte ploeg."

  "De automatismen moeten nog beter en we moeten een plan hebben om de zwaktes van al onze tegenstanders te kunnen uitbuiten. Als we tactisch slimmer worden, zal het technisch en fysiek ook makkelijker worden om ons niveau een heel WK aan te houden."

  "In 2014 en 2016 mochten we falen, nu niet meer"

  "Ik ben nog altijd van mening dat we in 2014 en 2016 mochten falen, omdat we toen nog een jonge ploeg hadden", besluit Kompany. "Maar de komende 4 à 6 jaar geldt dat excuus niet meer. Als het ons zou lukken om wereldkampioen te worden, zou dat in ieder geval formidabel zijn."

  VIDEO: Bekijk het volledige interview met Vincent Kompany