• home
 • video
 • pas verschenen

  Aftellen naar Pyeongchang: 8 - onklopbare Kramer geklopt door coach

  Een woeste Kramer met in zijn schaduw een schuldbewuste Kemkers.

  Op 8 dagen van de start van de Winterspelen staan we stil bij de vloek van de 10 km voor Sven Kramer. Of hoe hij 8 ronden voor het einde goud in rook zag opgaan door een blunder van zijn coach.

  Bij de start van de Winterspelen van Vancouver was Sven Kramer al 18 wedstrijden op een rij onverslagen op de 10.000 meter, de langste afstand in het schaatstoernooi.

  Ook in Canada legde Kramer weer een fabelachtige 10 km op het ijs. Triomfantelijk kwam hij over de finish, want een 2e gouden medaille was in de zak.

  Tot coach Gerard Kemkers hem kwam opbiechten dat hij Kramer 8 ronden voor het einde de binnenbaan had opgestuurd in plaats van de buitenbaan. Kramer ontplofte voor het oog van de wereld, maar beide mannen bleven elkaar toch trouw.

  Opnieuw niet in Sotsji, straks wel in Pyeongchang?

  In Sotsji kreeg Kramer een nieuwe kans om op "zijn" 10.000 meter goud binnen te rijven, maar opnieuw liep het mis. Hij beet zijn tanden stuk op de tijd van zijn land- en leeftijdsgenoot Bergsma. In Pyeongchang krijgt Kramer wellicht een laatste kans om de leemte in zijn palmares op te vullen, al moet hij nu niet alleen afrekenen met Bergsma, maar ook met de "Canadese" wereldrecordhouder Bloemen.