• home
 • video
 • pas verschenen

  Advocaat klokkenluider: "Bedriegers worden aangemoedigd", Rusland triomfeert

  Het IOC betreurt uitspraak ook: "Impact op dopingstrijd"

  Het IOC en de advocaten van Rodtsjenkov reageren ontgoocheld op het verdict van het TAS, dat 28 levenslang geschorste Russen vrijsprak. De verguisde Russische minister Moetko vindt er dan weer zijn gelijk in. "De beschuldigingen van staatsdoping in Rusland worden hiermee weerlegd."

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betreurt de uitspraak van het TAS. "We nemen akte van de beslissing met enerzijds tevredenheid en anderzijds teleurstelling. We vinden het jammer dat het TAS geen systematisch dopinggebruik weerhoudt tegen de 28 Russen. Deze beslissing van het TAS kan een serieuze impact hebben op de toekomstige strijd tegen doping."

  Het IOC houdt wel een slag om de arm: "In theorie kunnen enkele van de 28 sporters een deelname aan de Spelen rechtvaardigen. Maar hun deelname zal wel afhangen van een IOC-panel. Het is niet omdat ze niet gestraft worden dat ze automatisch recht hebben op een ticket."

  Advocaat Rodtsjenkov: "Bedriegers aanmoedigen"

  De getuigenissen van klokkenluider Rodtsjenkov, die de Russische bal aan het rollen bracht in 2014, hebben het TAS dus niet helemaal kunnen overtuigen. 

  De advocaat van het voormalige hoofd van het Russische antidopinglaboratorium, de Amerikaan Jim Walden, reageerde in een persbericht: "De waarheid van mijn cliënt werd bevestigd door forensische bewijzen, andere klokkenluiders en - meer recentelijk - gegevens van een geheime database van het laboratorium in Moskou, die aantoonden dat  duizenden vervuilde tests werden verdoezeld."

  "Deze ongelukkige beslissing van het TAS voorziet een erg kleine strafmaat voor sommige atleten, maar een complete "Verlaat de gevangenis zonder te betalen"-kaart voor de meesten. Deze beslissing moedigt bedriegers aan, maakt het moeilijker voor zuivere atleten om te winnen en is andermaal een succes voor het corrupte Russische dopingsysteem in het algemeen en Poetin in het bijzonder."

  Rusland: "Blij dat goeie naam hersteld is"

  In Rusland wordt verheugd gereageerd op het nieuws. Het Russisch Olympisch Comité (ROC) was er als de kippen bij om de beslissing toe te juichen: "Ik ben blij. De goeie naam van onze sporters en hun resultaten zijn in ere hersteld", aldus preses Aleksander Zjoekov.

  Vicepremier Vitali Moetko (foto boven), verantwoordelijk voor Sport, oordeelde dat "de beschuldigingen van staatsdoping in Rusland door het Wereldantidopingagentschap (WADA) simpelweg weerlegd werden": "We kunnen stellen dat er geen enkel systeem bestond en geen enkele manipulatie was tijdens de Spelen in Sotsji."

  Het Kremlin gaf nog mee dat het al het wettig mogelijke zal blijven doen om zijn atleten die verbannen werden van de Winterspelen 2018 te verdedigen.

  Weer 1e in medaillestand van Sotsji 2014

  De Russen recupereren 9 medailles, waaronder 2 gouden, na de beslissing van het TAS en eindigen zo weer eerste in de medaillestand van Sotsji.

  In totaal haalde het gastland 4 jaar geleden 33 medailles, waaronder 13 gouden, waardoor ze voor Noorwegen en Canada finishten in de medailleafrekening. Na de straf van het IOC viel Rusland terug naar de 4e plaats. Maar de Russen kregen vandaag 2 gouden, 6 zilveren en 1 bronzen plak terug. Ze hebben nu weer 11x goud, 11x zilver en 9x brons.