• home
 • video
 • pas verschenen

  "Chaos: een ander woord vind ik niet"

  David Naert.

  De internationale sportwereld kreunt onder de Russische dopingproblematiek en de aanpak ervan. Sporza-journalist David Naert heeft er maar 1 woord voor: chaos.

  Het IOC speelde hoog spel

  Chaos. Een ander woord vind ik niet om de toestand te beschrijven waarin de internationale sportwereld zich vandaag bevindt. 

  Even terug in de tijd: eind 2017 nam het Internationaal Olympisch Comité eindelijk een beslissing na het dopingschandaal in Rusland.

  Rusland werd uitgesloten en Russische sporters die volgens het IOC doping gebruikt hadden werden levenslang geschorst. Tegelijk werd de deur toch opengezet om zoveel mogelijk cleane Russen als neutraal atleet te laten deelnemen.

  Maar het IOC speelde hoog spel met die poging om sporters levenslang te schorsen. 39 Russische geschorsten gingen in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. 11 onder hen kregen ongelijk, maar ze zijn niet langer levenslang geschorst, ze moeten alleen wegblijven van de Spelen in Pyeongchang.

  Het IOC had kunnen weten dat het bakzeil zou halen, want in het verleden liepen pogingen om sporters voor het leven olympisch te schorsen ook al faliekant af.

  Geen afdoende bewijzen volgens het TAS

  Veel erger nog is dat het TAS vindt dat bij de andere 28 Russische sporters niet afdoende is bewezen dat ze doping hebben gebruikt.

  Klokkenluider Grirori Rodtsjenkov, door het IOC als een betrouwbare getuige bestempeld, getuigde ook voor het TAS. Rodtsjenkov maakte destijds indruk met zijn onthulling over het manipuleren van de flesjes urinestalen tijdens de Winterspelen in Sotsji.

  Ook het TAS noemt zijn getuigenis geloofwaardig, maar het kent er wel minder gewicht aan toe dan het wereldantidopingagentschap WADA en het IOC. In geen van de 28 gevallen is bewezen dat de individuele atleet zich schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik, zo zegt het TAS.

  Geen schorsing of uitsluiting dus voor atleten die voor het IOC doping hebben gebruikt. Het IOC liet meteen weten dat de 28 niet automatisch een uitnodiging hoeven te verwachten om als neutraal atleet deel te nemen.

  Trouwens, hoe neutraal kun je een "olympic athlete from Russia" eigenlijk noemen? Illustratief voor het IOC dat de kool en de geit wilde sparen, maar er nu bijstaat als een tandenloze tijger.

  Chaos op alle vlakken

  En wat nu? Chaos dus. Bij die 28 Russen zullen er zeker proberen nog startrecht in Pyeongchang af te dwingen. De internationale sportfederaties waren al niet happig om Rusland aan te pakken, en na vandaag zullen ze dat zeker niet doen.

  Chaos ook bij het WADA. Net op de dag dat het WADA aanraadde dat de nieuwe flesjes voor urinestalen best niet worden gebruikt, omdat ze gemanipuleerd kunnen worden.

  En komen de WADA-onderzoeksrapporten van Richard McLaren op losse schroeven te staan? Ik denk het niet, want het TAS beklemtoonde dat het geen uitspraak heeft gedaan over een systeem van georganiseerd dopinggebruik, maar wel over dopinggebruik in 39 individuele gevallen.

  Chaos ook bij de communicatiedienst van het IOC, want wie krijgt dit nog uitgelegd aan de buitenwereld?

  Intussen wordt er gevierd in het Kremlin. De hele zaak is door Rusland steevast afgedaan als een westerse samenzwering. Mooi meegenomen ook voor president Poetin, die in maart haast zeker opnieuw zal worden verkozen.

  David Naert

  De hele problematiek die voor het TAS kwam in video: