• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck: "We mogen Hongarije niet onderschatten"

  0 / 0
  Het Belgische Daviscup-team kijkt komend weekend Hongarije in de ogen. Kapitein Johan Van Herck blikt vooruit op het duel. "De honger is groot", zegt Van Herck, die ook nog eens terugkomt op afzeggers de De Greef en Coppejans. "Ik heb het daar heel moeilijk mee."

  "Lessen getrokken uit verloren finale"

  Amper 2 maanden na de verloren finale tegen Frankrijk moeten de Belgen al opnieuw aan de bak in de Daviscup. "Dat is snel, maar niet slecht", vindt kapitein Johan Van Herck.

  "De finale blijft bij veel mensen in de staf een mooie ervaring, al was het ook pijnlijk. We waren er heel dicht bij. Nu willen we de sfeer opnieuw voelen en aanknopen met de overwinning."

  "Bij de spelers die er zijn, is er veel gedrevenheid om hard te werken en het professioneel aan te pakken. We hebben de finale geanalyseerd en daar lessen uit getrokken. De honger om opnieuw te presteren, is heel groot."

  "Darcis is groot verlies"

  David Goffin blijft uiteraard het speerpunt van de Belgische ploeg. "Hij heeft al 3 dagen getraind in Monaco. Hij gaf me een goeie indruk", zegt Van Herck. "Het verlies op de Australian Open was een ontgoocheling, maar hij kan ongelooflijk opstaan, dat een plaats geven en terugboksen. Ik denk dat we een mooi seizoen tegemoet gaan met hem."

  "Of de Daviscup voor hem een prioriteit is? Hij is hier. Ja dus. Ik denk dat het binnen zijn carrière altijd een plaats zal hebben, al begrijp ik dat hij ook andere doelen stelt. Voor ons is het natuurlijk een voordeel dat hij hier is. Ik heb ook nog eens aangehaald dat we het echt appreciëren dat hij hier is."

  "Dat Steve Darcis (foto) er niet bij is, is wel een groot verlies. Hij kon altijd iets meer. Hem vervangen is niet evident. Dat doen we met de ploeg, niet met één speler. Steve blijft heel belangrijk voor ons."

  "Selectie weiger je niet"

  Arthur De Greef (foto onder) en Kimmer Coppejans hadden geen zin in de Daviscup. "Daar heb ik het heel moeilijk mee. Een selectie voor de nationale ploeg kan je niet weigeren", vindt Van Herck. "Het is niet à la carte."

  "Anderzijds hebben ze redenen gegeven die ik ergens wel kan begrijpen. Die spelers zijn niet definitief afgeschreven. We zullen in discussie gaan en een oplossing vinden. Maar mijn standpunt is duidelijk: je kan de nationale ploeg niet in de steek laten."

  "De teamspirit, het gevoel van het team is een beetje aangetast. Dat is jammer, want de federaties willen stappen zetten op het vlak van professionalisering. Dat is ook mijn eigen ambitie: het mannentennis beter maken. Er is veel talent. Daar moeten we rendement uit halen. Het blijft mijn ultieme ambitie om de Daviscup te winnen en ik zal niet rusten voor die droom waargemaakt is."

  "Hongarije niet onderschatten"

  Hoe schat Johan Van Herck tegenstander Hongarije in? "Vorig jaar hebben wij de omgekeerde situatie meegemaakt. Duitsland was toen favoriet tegen ons en had veruit de beste spelers, maar ze hebben ons onderschat. Dat mogen wij niet doen", klinkt het.

  "In de Daviscup zijn er al vaker verrassingen gebeurd. We zullen klaar zijn. Je kunt van iedereen verliezen, maar we mogen onszelf niets te verwijten hebben."

  Lukt het in 2018 wel voor de Belgen? "Dat zal moeilijk worden. Je kunt het nooit zeggen. We moeten nu eerst deze ontmoeting met Hongarije winnen. Dan is alles mogelijk."