• home
 • video
 • pas verschenen

  Extra Time zoekt oplossing voor vrije trap onder de muur: "Een soort mexican wave"

  Het voetbalweekend werd gefileerd.

  Het afgelopen voetbalweekend bood de analisten in Extra Time weer heel wat stof tot nadenken. Zo brak Filip Joos zich, naar aanleiding van de sublieme trap van Kevin De Bruyne, het hoofd over een nieuwe tactiek voor de muur bij vrijschoppen. "Misschien moeten de oneven nummers springen en de even nummers blijven staan."

  Joos: "Een muur waar de even nummers springen en de oneven niet"

  Franky Van der Elst haalde zijn moment van de week in Engeland. Hij koos voor de geweldige vrij trap van Kevin De Bruyne onder de muur in de FA Cup. "Het mooie is dat hij het deed omdat uit de scouting bleek dat de muur altijd sprong. Nuttig." Zal de muur nu volgende keer springen of niet als De Bruyne achter de bal gaat staan?

  "De oplossingen gaan komen", verwacht Filip Joos. "Ik heb erover zitten denken, ik denk dat we een muur krijgen waar de even mensen springen en de oneven niet, of omgekeerd. Een springt, een niet, een springt, een niet. Dat is de toekomst."

  De andere tafelgasten zijn niet meteen overtuigd. "Dat gaat niet gebeuren", denkt Van der Elst. Vandenbempt: "Het vereist toch een beetje training. Het is eigenlijk een mexican wave."

  "Ik geef het je op een briefje. Twee jaar geleden had je toch ook niet gedacht dat Coutinho als een hond achter de muur zou gaan zitten. Je moet er een oplossing voor bedenken. En dit is de enige denk ik."

  Marc Degryse ziet wel iets in het idee, maar wil het perfectioneren. "Je zou kunnen zeggen dat de twee aan de buitenkant, waar hij normaal moet overgaan, die moeten springen. En de eerste drie, die links staan, niet."

  Joos: "Dries Mertens is de beste Belgische spits"

  Dries Mertens maakte dit weekend zijn 12e en 13e goal bij Napoli en zorgde voor 6 assists. Filip Joos is onder de indruk. "Als we kijken naar wie dit seizoen, en eigenlijk ook vorig seizoen, de beste Belgische spits is, dan is dat Dries Mertens."

  "Lukaku presteert niet slecht, maar Mertens doet het nog beter. Alleen is dat in die heel specifieke context van Napoli. Het is echt een fenomeen daar. Mocht hij daar kampioen worden...Bij een club uit het zuiden is een titel evenveel waard als 10 titels bij een clubs uit het noorden."

  Degryse pikt in. "In 2017 zat hij aan 30 doelpunten en 22 assists." Is hij te vergelijken met Degryse? "Ik kon dit niet."

  Vandenbempt over persconferenties van Anderlecht: "Het wordt almaar plezanter"

  Na de goal van Teodorczyk tijdens de midweekmatch van Anderlecht tegen Waasland-Beveren was Hein Vanhaezebrouck toch opvallend hard voor de spits. "Om dit te zeggen over een spits die geen vertrouwen heeft... Hij had het ook anders kunnen verwoorden."

  "Met de nederlaag of met het puntenverlies worden de persconferenties van Anderlecht echt plezanter. Vorig jaar, ook na de 10e zege onder Weiler, was het daar hoogspanning en stress."

  "Als je Vanhaezebrouck bent en je komt dan in die chaos terecht, dan lijkt dit mij de enige manier om het te overleven."

  Moet Mechele opgeroepen worden voor de Rode Duivels?

  De tafelgasten gaven een pluim aan Brandon Mechele. Mag hij erbij zijn voor de oefenmatch van de Duivels tegen Saudi-Arabië? "Eigenlijk mag je geen andere Belgische verdediger uit deze competitie oproepen", vindt Joos. "Dendoncker, die ik niet als verdediger zie, speelt toch minder goed dan Mechele."

  Van der Elst: "Zeker sinds hij centraal staat in die driemansverdediging. Op rechts had hij het ook moeilijker want dan moet je meer opbouwen."

  "Maar moeten we niet vooral verdedigers hebben die goed verdedigen?", vraagt Vandenbempt. "Ook onze nationale ploeg in eerste instantie."

  Bekijk: De Keek op de Week van Filip Joos