• home
 • video
 • pas verschenen

  "Eerlijk? Vond de wereldrecordhouder gewichtheffen eerst een papzak"

  In aflevering 4 ontdekt Vangramberen de wereld van het gewichtheffen.

  Aflevering 4 van het Canvas-programma "Wereldrecord" behandelt het wereldrecord gewichtheffen van de Iraniër Hossein Rezazadeh. Maarten Vangramberen ontdekt de complexiteit van de sport.

  De "Grote Rezazadeh Show"

  Op de Olympische Spelen van Athene 2004 vestigt Hossein Rezazadeh het huidige wereldrecord gewichtheffen bij de zwaargewichten: 263 kilogram. Niemand die ooit meer gewicht hief. Rezazadeh is een klasse apart. In kracht, maar ook tactisch en psychologisch.

  Wereldrecordhouder is morbide obees

  Rezazadeh is de sterkste gewichtheffer ter wereld. Al heeft de Iraniër niet het figuur dat je van een topatleet zou verwachten. Hij heeft een BMI van 47. In de geneeskunde wordt bij die BMI gesproken over morbide obesitas. Vangramberen zoekt uit hoe dat kan. 

  "In gewichtheffen kan je van een middelmatige atleet, een topper maken met doping"

  Gewichtheffen is een sport waarin het gebruik van doping sinds mensenheugenis om de hoek heeft geloerd. Enkele legendarische prestaties werden in het verleden uit de geschiedenisboeken geschrapt. Maar doping is niet alleen een verhaal uit het verleden in het gewichtheffen.

  Bekijk de hele aflevering