• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA onderzoekt nieuwe flesjes voor dopingstalen na waarschuwing

  De flesjes (archief) zouden na bevriezing manueel geopend kunnen worden.

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) is een onderzoek gestart of de flacons van de nieuwe generatie die gebruikt worden bij antidopingcontroles, wel degelijk onvervalsbaar zijn. Het onderzoek gebeurt na een waarschuwing van het laboratorium van Keulen.

  Op 19 januari brachten de verantwoordelijken van Keulen het WADA ervan op de hoogte dat ze ontdekt hadden dat "de flacons manueel geopend konden worden na bevriezing".

  Het WADA stelt dat het onderzoek loopt naar "de nieuwe generatie veiligheidsflesjes, genaamd BEREG-Kit Geneva", en dat er  "indien nodig gepaste maatregelen moeten komen om de integriteit van het controleproces te vrijwaren".

  Het WADA contacteerde ook de Zwitserse producent van de flesjes, Berlinger, die op 27 januari evenwel meegaf "tests te hebben uitgevoerd die het genoemde probleem niet bevestigden".

  De flesjes werden in 2017 ontwikkeld, nadat het McLaren-rapport gewag had gemaakt van een wijdverbreid Russischstaatsdopingsysteem rond Sotsji 2014. Daarbij konden de Russische autoriteiten ongemerkt verzegelde flesjes openen en sluiten. Stalen van gedopeerde Russen werden zo verwisseld met "propere" stalen.

  Niet bekend of flesjes op Winterspelen zijn

  2 weken voor de Winterspelen van Pyeongchang is dit een alarmerend bericht. Het WADA zei evenwel niet of de bewuste flesjes zouden gebruikt worden in Zuid-Korea.

  "Het WADA erkent dat mocht deze situatie bevestigd worden, die ongerustheid en vragen met zich meebrengt. Maar wij willen de sporters en andere betrokken partijen verzekeren dat het WADA deze kwestie ten gronde met Berlinger zal uitklaren."