• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club Brugge was tegen Gent zwak over de hele lijn"

  Peter Vandenbempt laat in zijn wekelijkse analyse zijn licht schijnen op de 24e speeldag. Hij zag vooral een sterk Standard en AA Gent. "Anderlecht blijft ook na de winterstop wisselvallig, het is een club in een vacuüm."

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Onbegrijpelijk dat dit Standard moet knokken voor de 6e plaats.
  • Ook na de winterstop blijft het wisselvallig bij Anderlecht.
  • Het is bij Club Brugge een stuk minder dan de voorbije maanden.
  • Gent mag toch het podium ambiëren.

  "Alles zat erin bij Standard"

  Uiteindelijk moest Anderlecht heel tevreden zijn met dat ene punt en Standard heel ongelukkig, want dit was volgens mij de beste wedstrijd van de Rouches dit seizoen en misschien wel sinds een paar jaar. We weten dat Anderlecht natuurlijk wel vaker het beste bovenhaalt in Standard, maar toch.

  De wedstrijd was een geweldig spektakel, maar werd gemaakt door de thuisploeg. Alles zat erin bij Standard: tempo, duelkracht, pressing, inzet, combinaties, veel dreiging op stilstaande fases. Die Razvan Marin die al een hele tijd goed bezig is, wordt alsmaar beter en was de absolute uitblinker. Luyindama wa achterin de rots in de branding en doelpuntenmaker, en Emond was heel aanwezig, maar ook heel ongelukkig in de afwerking.

  Dat was het grote probleem voor Standard: kansen genoeg om misschien 6 keer te scoren, maar uiteindelijk nog blij moeten zijn bij die grote misser voor Ganvoula bij Anderlecht helemaal op het einde of de anticlimax was compleet geweest.

  Maar de vraag is waarom Standard dat nu wel allemaal kan. Een week geleden was het tegen Eupen nog gewoon triest, machteloos voetbal in eigen stadion. Het is onbegrijpelijk dat dit Standard, gisteren overigens nog zonder Agbo en Edmilson, moet knokken voor de 6e plaats in plaats van de eerste 3. Maar pas op, zaterdag speelt Standard in Lokeren. Niemand die vandaag kan zeggen welk Standard dat weer zal zijn.

  "Anderlecht is een club in een vacuüm"

  Als je dan toch nog titelkandidaat wil zijn, moet je profiteren van het puntenverlies van Club Brugge de voorbije tijd. Maar ook na de winterstop blijft het wisselvallig. Echt goed in Genk vond ik wel, ruim onvoldoende een hele periode tegen Waasland-Beveren en gisteren in grote delen van de match gewoon weggespeeld door Standard. Maar wel 2 heel mooie goals gemaakt, dat moet ik er wel bij zeggen.

  Anderlecht is een club in een vacuüm, ik heb het vorige week ook al gezegd. Ook op het veld, waarbij het hoogst onduidelijk is wat er tussen nu en woensdagavond, het sluiten van de transfermarkt, nog gaat gebeuren. Waarbij de ploeg vooral vooraan moet versterkt worden, maar er geen geld is of dat niet mag gebruikt worden. Dat is toch een nachtmerrie voor Hein Vanhaezebrouck, die zich heel veel had voorgesteld van zijn komst naar Anderlecht. Dat is een beetje minder dan hij had gedacht, vermoed ik.

  Ik denk dat we na woensdagavond zullen weten hoe de ambities van de kampioen nog liggen, want als je straks ook nog – wat ik in de kranten lees – Dendoncker en Hanni zou laten vertrekken uit armoede, omdat er anders geen geld is voor die noodzakelijke spits, dan gooi je eigenlijk gewoon de handdoek voor dit seizoen.

  "Ploegen die durven, kunnen best succesvol zijn tegen Club Brugge"

  Het is bij Club Brugge zeker een stuk minder dan de voorbije maanden. In 1 week tijd heeft Club Brugge over 3 wedstrijden toch vooral matig gepresteerd. In Antwerpen werd die prestatie nog goedgepraat door de late remonte. Tegen KV Oostende werd vooral benadrukt hoe geweldig Club Brugge wel was in de eerste 45 minuten, terwijl er dat in realiteit maar 20 waren en het in een zeer wankele 2e helft nog best wel fout had kunnen lopen.

  Gisteren in Gent was het gewoon zwak over de hele lijn. Geen engagement, niet die dominantie die Club graag heeft. Duels gingen verloren, het was zoeken naar combinaties, nauwelijks doelgevaar. De mannen die voorop moeten gaan - Vanaken, Vormer en Clasie - zaten niet in de match. Vossen voorin ook niet.

  De vaststelling is toch de voorbije tijd dat de ploegen die bang beginnen, zeker in Jan Breydel, zoals Charleroi in de Beker en Oostende, ook een pak rammel krijgen. Ploegen die durven en de strijd aangaan, kunnen best succesvol zijn. Zoals Antwerp en Gent. Dus ik zou zeggen dat Standard woensdag in de halve finale van de Beker en Charleroi zondag weten wat hen te doen staat. Over een week weten wij dan of Club Brugge ook officieel in een dip zit of toch uiteindelijk helemaal niet.

  "Pluim op de hoed van Vanderhaeghe"

  AA Gent mag nog hoog mikken, denk ik, met deze volgehouden vorm, een heel ruime selectie en een verbluffend rendement, zeker in thuiswedstrijden. Gent mag toch het podium ambiëren.

  Gisteren heeft Gent een heel mooie overwinning behaald. Goede organisatie met achterin een paar beren zoals Gigot en Bronn, het heeft Club vastgezet en ontregeld. Snel diep gevoetbald met snelle jongens als Sylla en Kalu. Oké, de efficiëntie was er niet altijd, ook de laatste pass niet, maar toch. Jaremstjoek is omni-inzetbaar en op het middenveld was er een glansrol voor ex-Bruggeling Birger Verstraete, die de Brugse sterren Vanaken en Vormer heeft overheerst.

  Een heel knappe collectieve prestatie, een paar individuele uitblinkers en een pluim op de hoed van Yves Vanderhaeghe. Dat was precies de trainer die deze spelersgroep nodig had na het tijdperk Vanhaezebrouck, op en naast het veld. In de stand lijkt het erop dat Club Brugge vooralsnog te ver weg ligt, maar Charleroi en Anderlecht moeten toch al een keer over hun schouder kijken.

  Peter Vandenbempt