• home
 • video
 • pas verschenen

  Tafeltennisser Cédric Nuytinck: "Ik heb het potentieel om de top 30 te halen"

  Cédric Nuytinck: "Ik wil naar de Spelen van Tokio om te presteren."

  Cédric Nuytinck timmert aan de weg naar de top van het tafeltennis. De Oost-Vlaming dook afgelopen maand de top 50 binnen op de wereldranglijst. "Mijn beste jaren moeten nog komen."

  "Prof worden was de juiste beslissing"

  Cédric Nuytinck bekleedt sinds begin januari de 42e plaats op de wereldranglijst van het tafeltennis. De 24-jarige Nuytinck wordt al snel vergeleken met Jean-Michel Saive, maar hij blijft met beide voeten op de grond.

  "Ik heb mijn eigen stijl en persoonlijkheid. Ik hoop ook mijn eigen carrière te maken. Saive heeft natuurlijk wel een uitzonderlijke carrière gemaakt. Ik ga dat zoveel mogelijk proberen na te streven", zegt Nuytinck.

  "Het is jammer dat Saive zijn beste jaren beleefde in '93 en '94. Ik ben geboren in '93 dus op dat moment kon ik dat moeilijk volgen. Ik kan nu enkel kijken naar filmpjes van hem."

  "Het is een verrassing dat ik zo een grote stap vooruit heb gezet"

  "Ik ben drie jaar geleden prof geworden en heb daar nog altijd geen spijt van", zegt Nuytinck. "Het was toen wel een moeilijke beslissing, studeren of prof worden. Tot nu toe is die beslissing de juiste geweest."

  "Ik sta nu op plaats 42. Dat is zeker een plaats waar je geld verdient al heb ik nog altijd steun nodig van Sport Vlaanderen, de federatie en dan ook nog via sponsors en clubs. Het is niet gemakkelijk geweest de laatste jaren, maar ik ben heel blij dat ik mijn sport kan blijven beoefenen en dat ik er ook mijn leven van kan maken. "

  "Ik denk wel dat ik het potentieel heb om de top 30 te halen, wat op zich een hele prestatie zou zijn. Had je me dat vijf jaar geleden gevraagd, dan had ik niet hetzelfde geantwoord. Het is wel een beetje een verrassing dat ik ineens zo'n grote stap vooruit heb gezet. Ik ben nog maar 25 jaar, voor een tafeltennisser is dat vrij jong. Mijn beste jaren moeten nog komen, die zijn tussen 25 en 30 jaar."

  "Iets presteren op de Spelen in Tokio 2020"

  Jean-Michel Saive nam 7 keer deel aan de Spelen, de teller van Nuytinck staat nog op 0. "Ik heb de Spelen van Rio 2016 nipt gemist. Dat was wel een beetje pijnlijk. Ik heb dan ook meteen de knop omgedraaid en tegen mezelf gezegd: op de Spelen van Tokio 2020 wil ik niet enkel deelnemen, maar ook presteren. Als het kwalificatiesysteem hetzelfde is als vorige keer, dan ben ik er bij."

  "Ik denk wel dat ik een vrij agressieve speelstijl heb. Ik ben ook altijd gemotiveerd en kan soms heel gevaarlijk zijn tegen spelers die net in de top 30 staan. En een belangrijk ingrediënt om die top 50-positie te behouden is niet verliezen van top 100-spelers. Dat lukt me vrij goed tegenwoordig."

  "Ik heb vorig jaar ook een goede transfer gedaan naar GV Hennebont in Frankrijk. Dat is een hele grote club met een rijke geschiedenis."

  "Tafeltennis populairder maken in Vlaanderen"

  Nuytinck is de eerste Vlaming in bijna 40 jaar die zich tot Belgisch kampioen wist te kronen. "In Wallonië is er meer aandacht voor het tafeltennis dan in Vlaanderen. Ik ben blij dat daar nu een beetje verandering in komt. Daarvoor vecht ik ook natuurlijk, om tafeltennis populairder te maken. Ik wil daarin ook zeker een voorbeeld zijn. Hopelijk begint tafeltennis te leven in Vlaanderen, zodat ook kleine kinderen ermee beginnen. Iedereen heeft wel al eens tafeltennis gespeeld."

  Nuytinck blijft ook voor de toekomst ambitieus. "Ik heb mijn zinnen zo hard gezet op die top 30, dat ik pas echt tevreden zal zijn als ik ook in de top 30 sta. En waarom niet een paar keer op een toernooi een goed resultaat neerzetten? Dat zou zeker aangenaam zijn."