• home
 • video
 • pas verschenen

  STVV: "Kunstgras weghalen? Dat kan om technische redenen niet"

  Het kunstgras op Stayen.

  De grasmat van Sint-Truiden is niet de favoriete speeltuin van enkele eersteklassers. Zij zouden het kunstgras willen laten weghalen, maar STVV verdedigt zijn grasveld. "Het is toch geen vreemd fenomeen?"

  "Technisch gezien is de aanpassing niet mogelijk zonder de kelder op te offeren"

  Sint-Truiden speelt als enige club uit de hoogste afdeling op kunstgras. Dat zint vele eersteklassers niet langer, de Pro League wil de zaak onderzoeken.

  "Het kunstgras weghalen? Dat kan om technische redenen niet", vertelt Robrecht Asnong, architect van Stayen, aan Sporza. "Er zit onder het veld een parkeerkelder, die voorzien is op het gewicht van de kunstgraslaag."

  "Als we daar natuurgras moeten op leggen, dan moeten we er minstens een halve meter grond op zetten. Dat gewicht is veel te hoog voor de onderliggende structuur. Dat is geen optie."

  "Als de parking opgeofferd wordt, dan kan er natuurgras komen. Maar dan zit je nog met de niveaus die niet meer kloppen. Technisch gezien is de aanpassing dus niet mogelijk zonder de kelder op te offeren."

  "Het is geen vreemd fenomeen"

  Wat als de eersteklassers zeggen: offer die parkeerkelder toch maar op? "Het kunstgras werd goedgekeurd door de KBVB en de FIFA. Ik zie niet goed in op welke basis dat teruggedraaid kan worden."

  "Vanwaar die kritiek nu komt? Het is misschien toevallig dat we redelijk goed in het klassement staan."

  "Maar de meeste clubs hebben kunstgrasvelden om op te trainen. Het is niet zo dat ze hier één keer op kunstgras spelen en er daarna nooit meer mee te maken hebben. Het is geen vreemd fenomeen."