• home
 • video
 • pas verschenen

  CEO voetbalbond Koen De Brabander ligt onder vuur

  Koen De Brabander, CEO bij de KBVB.

  Er heerst grote onrust aan de top van de Belgische voetbalbond. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen CEO Koen De Brabander en (een aantal van) zijn directeurs.

  "Grote vragen over de kwaliteiten van De Brabander als CEO"

  De directeurs verwijten hun directe baas gebrek aan leiderschap, (toekomst)visie en coaching en een zeer gebrekkige interne communicatie. En in bepaalde dossiers ook een eigengereid optreden.

  De directeurs hebben een tijd geleden in een nota aan voorzitter Gérard Linard hun ongenoegen geuit over het (niet) functioneren van De Brabander. Linard heeft daarop in een gesprek met de CEO de problematiek al aangekaart.

  Ook bij de rest van het personeel zijn er grote vragen over de kwaliteiten van De Brabander als CEO. Op de werkvloer luidt het dat hij het respect van zijn medewerkers verloren heeft. Ook een recente speech op een personeelsvergadering deed de wenkbrauwen fronsen.

  En ook binnen de Raad van Bestuur heeft De Brabander al voor ergernis gezorgd door bepaalde beslissingen van de Raad niet uit te voeren. Eind vorig jaar maakte de CEO nog een slechte beurt door de warrige en onhandige manier waarop hij het ontslag van een medewerker met 28 jaar dienst afhandelde.

  "Zijn positie wordt intern intussen als onhoudbaar ingeschat"

  Koen De Brabander wordt een minzaam en integer man genoemd, intelligent en met een uitstekende juridische en financiële kennis. Maar hij is onvoldoende vertrouwd met het voetbalbestel en de topsportcultuur en hij mist charisma en natuurlijke leiderschap om een organisatie als de KBVB te leiden. En door de aanhoudende wrijvingen wordt zijn positie intern intussen als onhoudbaar ingeschat.

  In een reactie zegt de voetbalbond dat de Raad van Bestuur op de hoogte is van het probleem en dat die intern de vastgelegde procedures zal volgen om het op te lossen.

  Koen De Brabander zegt van zijn kant dat er eind vorig jaar een aantal moeilijke beslissingen zijn genomen en dat hij de indruk heeft dat die zich nu tegen hem keren. Maar dat hij hard zal voortwerken aan de vele plannen die op tafel liggen, in alle transparantie en samen met de leden van het directiecomité.

  Opvolger van huidig voorzitter Linard

  Koen De Brabander kwam pas een goed jaar geleden in dienst bij de voetbalbond, op 1 november 2016. De voormalige bedrijfsrevisor was de opvolger van huidig voorzitter Linard. Die had de functie van CEO ad interim ingevuld na het ontslag van Steven Martens in februari 2015.