• home
 • video
 • pas verschenen

  Toon Aerts: "WK zal een stoempcross worden, dat heb ik graag"

  0 / 0
  Toon Aerts heeft het WK-parcours in Valkenburg verkend en is tevreden met wat hij zag. "Ik kijk ernaar uit om aan de start te staan", zegt hij. "Het parcours ligt er heel zwaar bij, er is geen moment om te recupereren."

  Toon Aerts kent het WK-parcours al van de Wereldbeker-wedstrijd in Valkenburg. "Uiteindelijk komen vaak dezelfde stukken terug, maar het is in een andere volgorde", zegt hij. "Zo wordt het volgens mij toch iets zwaarder gemaakt dan in oktober."

  "De afdalingen zijn best wel lang, met verschillende schuine stukken waar nu nog geen sporen liggen. Als die gereden worden, komt het er misschien heel anders bij te liggen, maar voorlopig liggen die afdalingen best wel technisch.

  De vraag is: hoe gaan ze die afdalingen doen? Je komt meestal helemaal dood boven omdat het zo'n lange beklimmingen zijn. Misschien gaat er dan iets voorzichtiger naar beneden gereden worden omdat je dan kapot bent."

  Er is volgens Aerts niet veel tijd om te recupereren. "We zagen nu ook al dat de vlakke stukken, die we nu niet mochten verkennen, er vrij nat bijlagen. Je kunt dan wel alles geven bergop, maar als je op een vlak stuk wilt bekomen, ligt het er nog eens heel slecht bij, of moeten we zelfs gaan lopen. Dat maakt het wel zwaar gedurende de hele wedstrijd."

  "Zal een echte stoempcross worden"

  Een loodzwaar parcours dus en dat is best wel naar de zin van de voormalige Europese kampioen. "Ik heb het heel graag zoals het er nu bijligt. Ook qua techniek zijn dat dingen die ik wel aankan. De rest van de ronde ligt er heel zwaar bij en is er geen moment van recuperatie. Het zal een echte "stoempcross" worden en dat heb ik wel graag."

  Kan hij dan de 3e hond worden in het duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel? "Of een goede helper. We moeten zien hoe de koers gaat verlopen. Ik kijk ernaar uit om mijn eigen ambitie op dit parcours te tonen. Ik heb in de Wereldbeker 5 keer podium gereden. Als dat in de Wereldbeker kan, moet je op het WK ook dicht bij het podium kunnen zitten."

  "Ik ben benieuwd, het wordt het eerste WK van mijn profcarrière. Het zal de komende week nog wel wat stressen worden, maar ik kijk ernaar uit om aan de start te staan. Ik kom hier ook nog op een parcours dat ik heel graag heb. Laten we in Hoogerheide (dit weekend de slotmanche van de Wereldbeker) dus maar recht blijven op onze fiets, dat we hier volgende week aan de start staan", besluit hij.