• home
 • video
 • pas verschenen

  Komt basketbalglorie terug naar Mechelen? "Hopelijk is er meerjarenplan"

  Rik Samaey in het shirt van Racing Mechelen in 1991.

  De beslissing van Kangoeroes Willebroek om volgend jaar naar Mechelen te verhuizen brengt herinneringen terug aan de glorietijd van basketbalclub Racing Mechelen. Rik Samaey en Lucien van Kersschaever waren toen als speler en coach bouwstenen van het succes.

  "Racing Mechelen speelde tegen Barcelona, Real en Moskou"

  Voor wie niet helemaal mee is: Racing Mechelen was vooral eind jaren 80, begin jaren 90 toonaangevend in het Belgische basketballandschap. Niet toevallig het moment dat sterke man Theo Maes geld in de ploeg pompte en 9 miljoen Belgische frank betaalde aan Oostende om topspeler Rik Samaey weg te kopen. In 10 seizoenen volgden 7 landstitels voor Racing.

  "We hadden zo een goed uitgebalanceerd team. Iedereen wist perfect wat er moest gebeuren om een match te winnen", herinnert Rik Samaey zich. "Het volstaat om naar de Europese uitslagen van Racing van toen te kijken."

  "Wij speelden in de Euroleague tegen toppers als Barcelona, Real Madrid en Moskou. Ter vergelijking: Oostende speelt nu in de derde Europese divisie", vult Lucien Van Kersschaever aan.

  Racing speelde zijn eerste match in de hoogste klasse in 1961 en zou tot de fusie van de club in 1995 nooit degraderen. In de prijzenkast van de club pronken 15 landstitels. In 1995 fuseerde Racing met Sobabee Antwerpen, het begin van de Antwerp Giants.

  "Het is intussen 23 jaar geleden, maar ik ben eigenlijk altijd verdrietig geweest dat de beste ploeg van het land moest stoppen in 1995", zegt Samaey.

  Basketbalclub Racing Mechelen verhuist naar Antwerpen

  "Als je een groot bedrijf warm kan maken, zijn er mogelijkheden"

  Anno 2018 brengt een fusie van Kangeroes Willebroek en Pitzemburg opnieuw eersteklassebasketbal naar Mechelen. Of Mechelen daarmee opnieuw de top van het Belgische basketbal kan bestormen, is afwachten.

  "Het zal leuk zijn om weer basketbal te zien in Mechelen", zegt Rik Samaey. "Maar veel zal afhangen of er een goed product wordt neergezet. De omkadering en staff wordt heel belangrijk en hopelijk is er een plan van minimaal een jaar of zeven. Wie beleid voert voor 2 of 3 jaar is niet goed bezig."

  "Er zijn wel wat grote bedrijven in Mechelen die sportminded zijn. Dat is een van de belangrijkste zaken als je iets opstart. Als je een groot bedrijf kan warm maken, zijn er zeker mogelijkheden. Waarom niet wedijveren met Oostende? Maar het is afwachten."

  "Je hebt ook sterke figuren nodig zoals Theo Maes en Francis Jannes destijds", vult Lucien Van Kersschaever aan. "Je kunt niet op drie jaar een ploeg bouwen door alleen wat spelers te kopen. Er zullen goeie Belgen moeten worden opgeleid en dat duurt even. Er is een zwart gat en dat moet opgevuld worden met jongens die nu 14 à 15 jaar zijn."

  Varner, een koninginnenstuk, in een sterk geheel

  Belgische toppers zoals Willy Steveniers, John Loridon, Rik Samaey, Ronny Bayer, Eric Struelens en Lucien Van Kersschaever passeerden de revue in de befaamde zaal Winketkaai, waar ook Kangoeroes de eerste twee jaar zal spelen. 

  Wie er als fan tussen 1990 en 1995 ooit op de tribunes zat, herinnert zich waarschijnlijk ook de Amerikaan Bill Varner. "Hij was het koninginnenstuk", zegt Rik Samaey. "Maar alleen naar hem wijzen, is te kort door de bocht. Het team hing heel goed aan elkaar. We wisten van elkaar wie welke shotselectie zou maken, wie in de match zat en wie niet."

  Varner werd zes keer op rij kampioen met Racing, maar ook hij moest in 1995 verplicht andere oorden opzoeken. Tegen zijn zin. "Dat ze me zo behandelen, doet echt pijn. Ik heb zoveel gegeven voor deze ploeg", zei Varner 23 jaar geleden aan Kris Meertens.

  Varner: "Dat ze me zo behandelen, doet echt pijn"