• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische bobsleevrouwen blikken vooruit: "Alles is mogelijk"

  De Belgische bobsleevrouwen toonden gisteren hun sleeën.

  De twee Belgische bobsleeduo's zitten in de laatste rechte lijn voor de Winterspelen. "We hadden nooit durven te dromen met twee teams te gaan", zegt voorzitster Hanna Mariën.

  "Niet te veel druk opleggen"

  Gewezen "Belgian Bullet" Hanna Mariën, nu voorzitster van de boslee- en skeletonfederatie, heeft op een persconferentie haar verwachtingen over Elfje Willemsen en An Vannieuwenhuyse uitgesproken. 

  "Elfje gaat naar haar derde Winterspelen. In Vancouver (2010) werd ze 14e, in Sotsji (2014) 6e. We hopen dat we die lijn kunnen doortrekken, maar ik wil haar geen druk opleggen. Hopelijk doet ze het minstens even goed als in Sotsji. In Pyeongchang is het voor iedereen een nieuwe baan, dus iedereen start daar met gelijke kansen. Het hoofd zit fris, dus alles is mogelijk", zegt Mariën.

  "Voor An is het een eerste deelname aan de Winterspelen. Ik wil haar zeker niet te veel druk opleggen. Zij zal de volgende twee Spelen ook nog kunnen meedoen. Als ze in de top 12 zou eindigen, dan zou dat al schitterend zijn."

  "We hadden nooit durven te dromen dat we met twee teams zouden gaan. We hadden altijd gezegd: Elfje gaat nog een derde keer en ze gaat daar voor een medaille. Of dat zal lukken? Het is misschien wat hoog gegrepen, maar we moeten uitgaan van het beste."

  Elfje Willemsen: "We mikken hoger dan in Sotsji"

  Voor Elfje Willemsen wordt het een derde deelname aan de Winterspelen. Dat had ze zelf nooit gedacht. 

  "Nu wordt het plots reëel. Er zijn altijd een paar momentjes in het jaar wanneer je beseft dat het echt wordt. Het moment waarop je je kwalificeert, het moment dat we onze spullen gaan halen in het BOIC en wanneer de sleeën in een nieuw jasje worden gestoken", vertelt Willemsen.

  "We zijn enorm gegroeid tijdens het seizoen. Als Sara (Aerts, remster, red) en ik ons stramien terugvinden en gewoon sterk starten, dan hebben we een starttijd van een top 10-ploeg. Dan kunnen we meestrijden met de rest."

  "Ik ben constant met die baan bezig in mijn hoofd. Ik laat die baan afspelen in mijn gedachten om te kijken wat er goed ging en wat minder goed. Dus ik ben nu al bezig met die mentale voorbereiding van de afdalingen. En daar gaan we gewoon doen wat we al heel het jaar doen. Rustig verder voorbereiden, verder trainen, en niet zenuwachtig worden."

  "We mikken hoger dan in Sotsji. We hebben al enkele podiumplaatsen behaald en iedereen weet nu wie België is. We gaan gewoon zo hard mogelijk starten, zo goed mogelijk afdalen en dat vier keer. We hebben de ervaring om vier goede en constante runs te doen, dat is onze sterkte."

  An Vannieuwenhuyse: "Ik hoop dat ik niet te veel onder de indruk zal zijn"

  An Vannieuwenhuyse zal voor een eerste keer deelnemen aan de Winterspelen. "Het besef is er nog niet volledig", zegt ze.

  "Het sijpelt beetje bij beetje binnen. De slee die in een nieuw kleedje wordt gestoken, de nieuwe pakjes gaan ophalen bij het BOIC: dan begint dat gevoel zo te komen. Ik hoop dat als ik daar ben, dat ik er volop van kan genieten. En dat ik tegen 20 en 21 februari mijn focus vind."

  "Ik heb mezelf voorgenomen vier goede starts en vier goede afdalingen te doen. Er zijn 6 toppers bij de bobslee, daarna ligt het open. We zijn een paar keer rond de 10e en 12e plaats geëindigd, maar jammer genoeg ook rond de 18e plaats. De baan in Pyeongchang ligt me goed. Ik mik op een top 12-plaats."

  "Ik hoop dat ik niet te veel onder de indruk zal zijn van de omstandigheden. Uiteindelijk staan we gewoon op een startblok en is het dezelfde slee en zit ik bij dezelfde remster (Sophie Vercruyssen)."