• home
 • video
 • pas verschenen

  Appelmans: "Mogen op elk grandslamtoernooi dromen met Elise"

  "Elise was net iets minder goed vandaag dan in de vorige wedstrijd."

  Ex-tenniskampioene Sabine Appelmans heeft vannacht ook naar de halve finale van Elise Mertens gekeken. Ze deed het verhaal van de match en het toernooi van de Australian Open-debutante in De Ochtend. "Elise maakte iets te veel fouten vandaag."

  Heel tennisminnend België leefde mee met Elise Mertens, ook Appelmans: "Ze heeft ons even doen dromen, maar jammer genoeg haalt ze de finale niet."

  Hoe wikt en weegt Appelmans de match van Mertens? "Ze heeft iets minder goed gespeeld dan in de vorige wedstrijd tegen Svitolina. Nu, het kan niet altijd even goed zijn."

  "Ze begon ook - ik weet niet of het zenuwachtigheid was - met 3 fouten met de forehand in het net. Zo was de tendens van de wedstrijd al een beetje gezet: ze maakte gewoon iets te veel fouten. En tegen Wozniacki weet je dat je dat niet mag doen."

  "Maar ze heeft wel gestreden, gevochten en geprobeerd. Ze heeft zelfs nog een kansje gekregen in die 2e set. Maar dan sta je tegenover een Wozniacki die op die momenten veel meer ervaring heeft. Ik denk dat dat ook een rol speelt. Wozniacki heeft dit ook allemaal meegemaakt toen ze de leeftijd van Mertens had. Ze kan haar misschien nog troosten na de wedstrijd."

  "Dit toernooi is geen toevalstreffer geweest"

  Mertens droop ontgoocheld met wat gevloek af. Ze had er wellicht zelf ook meer van verwacht? "Ja en dat is ook heel mooi. Uiteindelijk was dit allemaal bonus voor haar."

  "Vorige keer versloeg ze de nummer 4 van de wereld, nu moest ze tegen de nummer 2. Als je dan zo teleurgesteld bent, wil dat zeggen dat je ook heel ambitieus bent. Ik denk dat we vooral dat moeten onthouden."

  "We hebben een speelster gezien die nog beter zal worden. Ze staat nu al in de top 20 en is zeker op weg naar de top 10. En ze zal nog resultaten halen in de toekomst, daar ben ik redelijk van overtuigd. Het is geen toevalstreffer geweest. Dat is wel belangrijk. Ik denk dat we op elk grandslamtoernooi mogen dromen van zulke resultaten van Elise."

  "Allrounder Mertens gaan we heel jaar door nog in finales zien"

  Down-under ligt Mertens, die er nu al 2 keer op een rij het toernooi in Hobart won. Mogen we van haar hetzelfde verwachten op gravel en gras? Appelmans denkt van wel. 

  "Ze is heel allround qua ondergronden. Als je haar spel bekijkt, is Elise ook een echte gravelspeelster. Ze bouwt de punten heel goed op. Dat is altijd goed voor gravel. Op gras kan ze haar grootte dan weer uitspelen."

  "Dat wil zeggen dat we ze - als ze deze constante aanhoudt - een heel jaar door nog gaan zien in finales. Ik verwacht nog veel van haar."

  "Toernooi was stapje in leerproces om nog beter te worden"

  Als Appelmans Mertens' coach zou zijn, wat zou ze dan na deze teleurstelling maar haar mooie toernooi zeggen? "Dit is ongelooflijk knap, maar ook een leerproces. Het is soms moeilijk om dat als 22-jarige als leerproces te zien. Maar ik denk dat haar entourage haar dat wel duidelijk zal maken."

  "Ze is heel verbeten, maar in de goeie zin: ze is heel gemotiveerd en wil er alles aan doen. Dit is gewoon een stapje in het proces om een nóg betere speelster te worden."