• home
 • video
 • pas verschenen

  UEFA Nations League: Rode Duivels ontmoeten Zwitserland en IJsland

  De wedstrijden worden gespeeld in het najaar.

  In Zwitserland is vandaag geloot voor de UEFA Nations League, een gloednieuw toernooi met alle Europese voetballanden. De Rode Duivels spelen tegen Zwitserland en IJsland. De vier groepswinnaars uit divisie A, de divisie van de Belgen, strijden in 2019 in een Final Four om toernooiwinst.

  Door hun goede prestaties van de voorbije jaren zitten de Rode Duivels in divisie A van de gloednieuwe UEFA Nations League. Daarin werden ze ingedeeld in pot 1, samen met toplanden Duitsland, Spanje en Portugal.

  Uit pot 2 en 3 kwamen respectievelijk Zwitserland en IJsland uit de bus. Op 11 september staat het 1e duel op het menu, in IJsland. Daarna spelen de Duivels 2 keer thuis: tegen Zwitserland op 12 oktober en tegen IJsland op 15 november. Voor zijn laatste groepsmatch moet België op 18 november naar Zwitserland.

  Als België de groepsfase wint, strijdt het samen met de drie andere poulewinnaars van de A-divisie in een Final Four (met eerst ook halve finales) in juni 2019 om de eindzege van de Nations League. Eindigen de Rode Duivels op de laatste plaats, degraderen ze naar de B-divisie voor de volgende editie.

  Duitsland, Frankrijk en Nederland vormen zonder twijfel de meest aantrekkelijke groep uit de A-divisie. Europees kampioen Portugal moet aan de bak tegen Italië en Polen. Spanje, Engeland en Kroatië maken tot slot de laatste groep uit van divisie A.

  Bondscoach Roberto Martinez: "België moet leren winnen"

  Op de website van UEFA had Roberto Martinez al een eerste reactie in huis over de nieuwe competitie. "Het format van de Nations League is heel aangenaam. Het internationale voetbal heeft nood aan een soortgelijke competitie. Voor België is het vooral belangrijk om te leren winnen."

  Over de tegenstanders wou de bondscoach ook nog een woordje kwijt. "Zwitserland is een team met veel individuele talenten als Xhaka en Shaqiri. IJsland heeft dan weer een plaatsje veroverd in de harten van de voetbalsupporters na de prestaties op het EK van 2016 in Frankrijk."

  Romelu Lukaku scoorde al tegen Zwitserland en IJsland

  België en Zwitserland speelden in mei 2016 een oefenwedstrijd in de aanloop naar het EK voetbal in Frankrijk. De Rode Duivels wonnen toen met 1-2 dankzij goals van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne. 

  Ook tegen IJsland speelden de Belgen in een recent verleden een oefenduel. In november 2014 wonnen de Rode Duivels met 3-1 van de enthousiaste noorderlingen. Vonden toen de weg naar doel: Nicolas Lombaerts, Divock Origi en opnieuw Romelu Lukaku. België en IJsland speelden al 9 keer tegen elkaar, telkens won België.

  De Zwitsers kijken uit naar het duel tegen de Rode Duivels:

  De volledige loting van de Nations League:

  Divisie A
  Groep 1Duitsland 
   Frankrijk 
   Nederland 
  Groep 2 BELGIE
   Zwitserland 
   IJsland 
  Groep 3Portugal 
   Italië 
   Polen 
  Groep 4 Spanje
    Engeland
   Kroatië 
  Divisie B
  Groep 1Slovakije
   Oekraïne
   Tsjechië
  Groep 2Rusland
   Zweden
   Turkije
  Groep 3Oostenrijk
   Bosnië
   Noord-Ierland
  Groep 4Wales
   Ierland
   Denemarken
  Divisie C
  Groep 1Schotland
   Albanië
   Israël
  Groep 2Hongarije
   Griekenland
   Finland
   Estland
  Groep 3Slovenië
   Noorwegen
   Bulgarije
   Cyprus
  Groep 4Roemenië
   Servië
   Montenegro
   Litouwen
  Divisie D
  Groep 1Georgië
   Letland
   Kazachstan
   Andorra
  Groep 2Wit-Rusland
   Luxemburg
   Moldavië
   San Marino
  Groep 3Azerbeidzjan
   Faeröer
   Malta
   Kosovo
  Groep 4Macedonië
   Armenië
   Liechtenstein
   Gibraltar