• home
 • video
 • pas verschenen

  STVV-manager Philippe Bormans stapt op

  Bormans was sinds 2014 CEO van STVV.

  De nieuwe Japanse bazen bij STVV trekken vrij snel na de overname de volledige macht naar zich toe. Philippe Bormans, al 10 jaar verbonden aan STVV en de laatste 4 jaar Algemeen manager en het gezicht van de club, stapt op. STVV-watcher Stef Wijnants licht toe.

  Bormans kwam in Japanse structuur terecht die zijn rol uitholde

  Dat Bormans zou afhaken, had ik wel verwacht. Echter niet dat het zo snel zou gaan. Bormans had in zijn rol als manager korte lijnen met zijn vorige voorzitters Bart Lammens en Roland Duchâtelet.

  Ook al lag de uiteindelijke beslissingskracht niet bij hem, Bormans was wel het aanspreekpunt en uithangbord voor de sportieve zaken bij de club. Bormans verdedigde de club in goede maar vooral ook in kwade dagen naar de buitenwereld toe.

  Nu komt hij in een Japanse structuur terecht die zijn rol als manager gaat uithollen. Ofwel blijf je dan op je plek zitten en zie je je status afkalven, ofwel stap je zelf op. Dat laatste is wat Bormans volgens mij doet.

  Japanse bazen zouden niets veranderen aan eigenheid STVV

  Bormans (30) zelf wil en mag niet communiceren, want de Japanners willen dat pas volgende week doen of ten vroegste in het weekend na afloop van de derby in Genk.

  De vraag is nu: wie zal er communiceren? Ik vraag me af wie de rol van ‘gezicht’ krijgt toebedeeld. De meeste Japanners die op Stayen rondlopen spreken geen of gebrekkig Engels en weten eigenlijk niet wat er speelt.

  Dat Bormans nu zelf al opstapt, is eigenlijk een kaakslag op hun visie bij de intrede. Toen klonk het nog dat ze niet aan de eigenheid van de club en streek zouden komen en dat de Japanse toets ter versterking kwam. Dit lijkt evenwel toch anders uit te draaien, want dat de belangrijkste werknemer van STVV nu al voor een andere weg kiest, doet toch anders vermoeden.

  Het kan niet anders dan dat er een stijlbreuk aankomt in afkomst, werkwijze en HR. Bormans was en is er niet de man naar om te vluchten. Maar als hij voelt dat de Japanse visie niet strookt met zijn ideeën is zijn beslissing best begrijpelijk.

  Wordt de nieuwe baas van STVV een Japanner?

  Nu is het dus afwachten wat de volgende stappen zijn. Wordt de nieuwe sportieve baas een Japanner of zoeken ze het toch dichter bij huis? Zo ja, met welke bevoegdheid mag hij aan de slag gaan? Veel antwoorden verwacht ik evenwel niet door de afwezigheid van de ‘decision makers’ en het taalprobleem.

  En het dringt natuurlijk ook niet. Na de zege van gisteren tegen KV Mechelen kan STVV op beide oren slapen. Er hoeft geen transfer ter versterking te komen, want degradatiegevaar is er helemaal niet meer. POI halen mag natuurlijk maar hoeft niet per se.

  Een luxesituatie waarin STVV zelden of nooit zit. Met andere woorden: met de zege van gisteren hebben de Japanners tijd gekocht om een nieuwe structuur op poten te zetten. Bormans zelf heeft blijkbaar andere pistes in het voetbal die interessant kunnen zijn.

  Stef Wijnants