• home
 • video
 • pas verschenen

  "Niet alle geweigerde Russische atleten zijn gedopeerd"

  De Olympische Winterspelen starten op 9 februari.

  Zaterdag onthult het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een definitieve lijst van startgerechtigde Russische atleten in Pyeongchang. "De lijst zal enkel uit cleane atleten bestaan", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach.

  "Enkel niet verdachte atleten uitnodigen"

  Begin december maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat het Rusland van de Winterspelen weert. Individuele Russische atleten zouden wel mogen deelnemen, maar onder de olympische vlag.

  Het reviewpanel van het IOC boog zich over een lijst van 500 mogelijk cleane Russische atleten. 111 van die 500 sporters zijn uiteindelijk geweigerd.

  "We willen alleen cleane atleten op de Winterspelen", zegt Bach. "Niet alle geweigerde atleten zijn per se gedopeerd", vertelt Valérie Fourneyron, die het panel van het IOC voorzit. "Lichte twijfel volstond voor uitsluiting, we willen absoluut zeker zijn dat er niet de minste verdachtmaking bestond over de uitgenodigde atleten."