• home
 • video
 • pas verschenen

  Zuid-Koreaanse roots en zes keer olympisch goud, maar niet welkom in PyeongChang

  Viktor Ahn pakte drie keer goud in Sotsji.

  Shorttracker Viktor Ahn, goed voor zes gouden medailles op de Olympische Winterspelen van 2006 en 2014, mag niet deelnemen in Pyeongchang. Hij kan niet bewijzen dopingvrij te zijn.

  Shorttracker Viktor Ahn, geboren in Zuid-Korea maar in 2012 genaturaliseerd tot Rus, schitterde nog op de Winterspelen in Sotsji. Hij pakte goud op de 500 meter, 1.000 meter en de aflossing. In Turijn in 2006 had hij ook al drie gouden medailles mee naar huis gebracht.

  Het Russisch Olympisch Comité (ROC) kondigt nu aan dat Ahn niet naar Pyeongchang mag afzakken. Ook biatleet Anton Sjipoelin en langlaufer Sergej Oestjoegov mogen niet deelnemen. Het trio kon niet bewijzen honderd procent 'proper' te zijn.

  De naam van meervoudig wereldkampioen Ahn werd al genoemd in het McLaren-rapport. Enkel Russische sporters die kunnen bewijzen dopingvrij te zijn, mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Winterspelen.

  An veroverde goud op de 1.000 meter in Sotsji: