• home
 • video
 • pas verschenen

  Onze man kan wereldrecordhouder exact 920 meter volgen: "Waanzin"

  Maarten Vangramberen hapt naar adem. Hij heeft met Kenianen gelopen.

  In de derde aflevering van Wereldrecord komt Maarten Vangramberen zichzelf tegen. Zijn mond viel open van verbazing toen hij de snelste marathonloper wou volgen. Hij hield het geen kilometer vol. Kijk hieronder naar 3 fragmenten uit het Canvasprogramma.

  "Ocharme 920 meter"

  Maarten Vangramberen wil aan den lijve ondervinden hoe verschroeiend de Kenianen lopen. Op de halve marathon doet onze goed getrainde amateurloper een poging om wereldrecordhouder Dennis Kimetto en zijn landgenoten te volgen.

  Hoe lang houdt onze man stand? "Misschien 5 kilometer", antwoordt een beleefde Kimetto. Zo ver geraakt Vangramberen niet. "Ik heb ocharme 920 meter gelopen met een maximale hartslag. Waanzin", kermt hij.

  20,5 km/u

  Aan de universiteit van Exeter zoekt Maarten Vangramberen uit waar zijn fysiologische drempel ligt. Onze Sporza-collega loopt nog eens de ziel uit zijn lijf en haalt een maximale hartslag van 193. De professor is onder de indruk.

  Het optimale marathontempo voor Vangramberen ligt tussen de 13 en 15 km/u. Oost-Afrikanen krijgen het pas zwaar bij 20,5 km/u.

  Keniaanse Maarten vs. Europese Maarten

  173 van de snelste 300 marathonlopers komen uit de Riftvallei in Kenia. "Ze beschikken over een stel langere benen. Daardoor kunnen ze grotere stappen zetten", legt professor biomechanica Benedicte Vanwanseele (KUL) uit. "Bovendien zijn hun onderbenen gemiddeld 400 gram lichter dan die van een Europeaan."

  Maarten Vangramberen doet een test met gewichten aan zijn lijf. De "Keniaanse" Maarten zet meer en grotere passen per seconde. Hij moet een marathon kunnen afleggen in 2 uur 35 minuten en 48 seconden. De Europese Maarten doet er 23 minuten langer over (2u58'51").