• home
 • video
 • pas verschenen

  Mischa Zverev als eerste bestraft voor gebrek aan inzet: 36.000 euro boete

  Mischa Zverev gaf op in de 1e ronde na 6-1-verlies in de 1e set.

  Mischa Zverev (ATP-35) heeft de betreurenswaardige eer om als eerste tennisser de nieuw in het leven geroepen sanctie te krijgen wegens lakse inzet. De Duitser gaf in de 1e ronde in Melbourne op na de 1e set. Die had hij met 6-1 verloren van de Zuid-Koreaanse revelatie Chung Hyeon. Zverev moet 45.000 dollar ophoesten, omgerekend 36.000 euro.

  De oudste Zverev - broertje Alexander werd in de derde ronde gewipt door Chung - gaf op bij een 6-2, 4-1-achterstand. De Duitser kreeg normaal 47.000 dollar (meer dan 38.000 euro) prijzengeld na zijn opgave, maar moet nu 45.000 dollar (36.000 euro) terugbetalen.

  Met de nieuwe regel, die alleen van toepassing is op grandslamtoernooien, wil de Internationale Tennisbond (ITF) een einde maken aan de vele twijfelachtige opgaves.

  Elke speler die in de eerste ronde opgeeft of "onder de professionele standaarden" speelt, kan veroordeeld worden tot een boete die zo hoog mag zijn als het prijzengeld van die eerste ronde.

  Wanneer de spelers op voorhand verstek laten gaan voor hun eerste ronde, kunnen ze wel 50% van hun premie behouden. Zo kan een "lucky loser" nog worden opgevist. Die krijgt dan de andere helft van de premie.

  Wimbledon 2017 aan de basis

  Vroegtijdige opgaves, officieel door blessure, wierpen twijfels op, vooral op Wimbledon vorig jaar. Daar gaven 8 spelers er in de eerste ronde de brui aan, ook de tegenstanders van Roger Federer en Novak Djokovic op central court, vanaf de 2e set. Daarop formuleerde de ITF de nieuwe regel, die vanaf Melbourne van toepassing is.