• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporza legt uit. Waarover gaan de hoorzittingen?

  0 / 0
  Voor het internationaal sporttribunaal TAS begint vandaag de rechtzaak. Atleten die levenslang geschorst zijn na de Olympische Winterspelen in Sotsji gaan er in beroep. Waarover gaat het precies? Sporza-journalist David Naert legt het uit.

  Waarover gaan de hoorzittingen?

  In december vorig jaar sloot het IOC (Internationaal Olympisch Commitée) Rusland uit van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een Rus met een dopingverleden komt er niet meer in. Op basis van eigen onderzoek werden - 4 jaar na datum - 43 Russische sporters gediskwalificeerd van de Winterspelen in Sotsji.

  Van die 43 Russen, onder wie verschillende medaillewinnaars, vechten er 42 hun sanctie aan bij het TAS (Internationaal Sporttribunaal) in Lausanne.

  Wat gebeurt er in de hoorzittingen?

  Van de 42 Russen die in beroep gingen, wordt de zaak van 39 onder hen behandeld. Dat is zo veel dat het TAS moet uitiwjklen naar een confrescentrim in Geneve. De eigen kantoren zijn de klein.

  De tijd dringt trouwens, want eind januari worden in inschrijvingen voor de Winterspelen in Pyeaongchang afgesloten. 

  Nog opmerkelijk: de namen van de zuivere Russen (na een screening door het IOC) kennen we ook nog niet.

  De klokkenluider:

  Tijdens de hoorzittingen van het TAS zal klokkenluider Grigory Rodchenkov als getuige worden opgevoerd. De gewezen baas van het Russische dopinglab leeft ondergedoken in de VS, maar zal gehoord worden via een videolink. 

  Wat de klokkenluider te vertellen heeft, zullen we niet horen. De zittingen van het TAS verlopen achter gesloten deuren.

  Het belang van de procedure?

  Er is de zware sanctie van het IOC die eigenlijk maar een halve sanctie is. De zuivere Russen die mogen deelnemen, zullen dat doen als Olympische atleten van Rusland. 

  En stel dat het TAS de Russen die in beroep zijn gegaan gelijk zou geven, wat blijft er dan nog over van die sanctie? Eigenlijk niets. Het geziochtverlies van het IOC en zijn voorzitter Thomas Bach