• home
 • video
 • pas verschenen

  Dressen stopt Duitse afdalingsdroogte op Streif: "Dacht aan grap"

  Dressen profiteert van even wat betere zichtbaarheid op de beroemde Streif in Kitzbühel.

  De Duitser Thomas Dressen is de verrassende winnaar van de prestigieuze Hahnenkammafdaling. Het was 13 jaar geleden dat een Duitser nog een WB-afdaling won. Dat het op de Streif in Kitzbühel gebeurde, maakte het geheel nog historischer: "Toen ik die 1 zag staan op het scorebord, dacht ik aan een grapje."

  Dressen koos voor startnummer 19 en dat was zijn geluk op een bewolkte dag. Net tijdens zijn race maakte een beetje zonneschijn de zichtbaarheid kort wat beter.

  Dressen snelde de 3,3 kilometer lange Streif-strook - beschouwd als meest uitdagende afdaling van het circuit - af in 1'56"15, 20 honderdsten sneller dan de tot dan snelste Beat Feuz. De Zwitser won vorige week die andere klassieke afdaling in Wengen, waar Dressen als vijfde finishte.

  Dressen was door het dolle heen in de arena van 40.000 toeschouwers: "Ik kon het niet geloven dat er een 1 verscheen bij de finish. Ik dacht dat ze een grapje maakten", reageerde de 24-jarige skiër. "Ik moest 2 keer naar het scorebord kijken om het te geloven. Het was altijd mijn droom om op een dag in Kitzbühel te winnen. Dit is ongelooflijk."

  Vorige Duitse winnaar van Hahnenkammafdaling vierde mee

  Dressen schreeuwde het uit in de aankomstzone en stak zijn twee ski's boven zijn hoofd, waarna hij even knielde in de sneeuw.

  Opmerkelijk: een van de eerste mensen die hem gelukwensten was Sepp Ferstl, de vorige Duitser die de afdaling op de Streif won. Die deed dat in 1978 en 1979. "Die Ferstl/Streif-mythe is eindelijk achter de rug", verklapte de 63-jarige Ferstl. "Ik ben blij dat ik nu eindelijk kan zeggen dat Thomas die ook won."

  De Oostenrijker Hannes Reichelt, die de race 4 jaar geleden won, eindigde derde op 41 honderdsten. De Noor Aksel Lund Svindal, die gisteren de Super-G op dezelfde helling won, was achtste en blijft leider in de wereldbeker afdaling.

  De laatste Duitser die een wereldbekerafdaling won, was Max Rauffer in Val Gardena (Ita) in december 2004.

  Uitslag WB-afdaling Kitzbühel (Hahnenkamm, Streif)

  1. Thomas Dressen (Dui) - 1'56"15
  2. Beat Feuz (Zwi) - 1'56"35
  3. Hannes Reichelt (Oos) - 1'56"56
  4. Vincent Kriechmayr (Oos) - 1'56"61
  5. Marc Gisin (Zwi) - 1'56"83
  6. Andreas Sander (Dui) - 1'56"89
  7. Brice Roger (Fra) - 1'57"08
  8. Aksel Lund Svindal (Noo) - 1'57"27
  9. Peter Fill (Ita) - 1'57"41
  10. Kjetil Jansrud (Noo) - 1'57"45

  Tweet: