• home
 • video
 • pas verschenen

  Club zal langer moeten wachten op nieuw stadion, Ghelamco in beroep tegen GRUP

  Paul Gheysens is de sterke man van Ghelamco en Antwerp, morgen is het Antwerp-Club.

  0 / 0

  Paul Gheysens is de sterke man van Ghelamco en Antwerp, morgen is het Antwerp-Club.

  Club Brugge zal nog wat langer moeten wachten op een nieuw stadion. Ghelamco, het bouwbedrijf van Paul Gheysens, tekende immers beroep aan tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat de Vlaamse Regering in september goedkeurde. Burgemeester Renaat Landuyt geeft tekst en uitleg aan onze redactie. "Dit is een heel groot probleem voor de hele regio."

  Zeker geen Club-stadion tegen 2022

  Club Brugge mag volgens het GRUP aan de Blankenbergse Steenweg een stadion bouwen. Gheysens, een bouwconcurrent van Club-preses Bart Verhaeghe, heeft daar echter ook grond liggen en gaat niet akkoord met het GRUP. Als alles goed ging, kon Club tegen 2022 over zijn nieuw stadion beschikken, dat wordt nu hoe dan ook later. De Raad van State moet zich nu over het dossier buigen.

  Landuyt: "Ghelamco vroeg op vervaldag nietigverklaring GRUP"

  Burgemeester Landuyt is niet gelukkig met de gang van zaken. "Het GRUP voor het grootstedelijk gebied Brugge werd door Vlaamse Regering goedgekeurd, maar net op de vervaldag is er door Ghelamco beroep aangetekend."

  "Dat betekent dat ze menen argumenten te hebben om dit GRUP nietig te laten verklaren. Dat betekent dat ze de intekening van een industriezone samen met een zone voor het voetbalstadion geschrapt willen zien."

  "Iemand die een vernietigingsverzoek doet, moet een belang hebben. En Ghelamco heeft een belang, want zij zijn daar een stuk eigenaar."

  "Raad van State kan binnen 3 maanden schorsen of niet schorsen"

  Welke argumenten haalt Ghelamco aan bij deze demarche? Landuyt: "Ik heb een stuk gelezen en ze gebruiken ongeveer alle argumenten die er kunnen zijn. Dat zijn er heel veel. Het is breed vissen om toch ergens een nietigheid te vinden", klinkt het gelaten.

  "Ze maken het de Vlaamse overheid moeilijk om haar huiswerk volledig te beëindigen. Ze beweren dat het werk van de Vlaamse Regering niet goed is gebeurd en hun belangen schaadt."

  Wat betekent dit nu voor het stadion, ook qua timing? "Binnen de 3 maanden gaan we weten of de Raad van State een schorsing uitspreekt. Dat betekent dat alles geblokkeerd moet worden om de zaak dieper te onderzoeken. Als men niet binnen de 3 maanden schorst, kan men op eigen risico toch al verschillende stappen voortzetten."

  "Het echte vervelende zal zijn dat er echt een nietigheid wordt uitgesproken, want dan verliezen we weer een paar jaar."

  "Een heel groot probleem voor de hele regio"

  Club Brugge, de stad én de overheid willen graag het stadion aan de Blankenbergse Steenweg. Hoe kijkt Landuyt ertegenaan dat een privé-onderneming dit nu op de lange baan kan schuiven. "Dit is voor de hele regio Brugge een zeer groot probleem. Het gaat immers niet enkel over een voetbalstadion, het gaat ook over industriële ontwikkeling. Zo blokkeer je opnieuw de hele regio wat economische ontwikkeling betreft."

  Rancune? "Zou bijzonder pijnlijk zijn"

  Er speelt achter de schermen trouwens wel meer, beweren kwatongen. Ghelamco wilde namelijk graag het Eurostadion bouwen, maar de UEFA trok de kandidatuur van België in door de vergunningensoap rond het stadion. Onder meer Bart Verhaeghe was een felle tegenstander van het nieuw te bouwen stadion in Brussel.

  Landuyt: "We kunnen er maar van uitgaan dat het bedrijf te goeder trouw zijn eigen belangen probeert te verdedigen. Laten we hopen dat dat de drijfveer is en geen andere." Zoals rancune? " Dat zou bijzonder pijnlijk zijn."

  "Het is nu zaak - zoals we al jaren doen - om geen politieke discussie over dit dossier te voeren. Er is een algemene ruime politieke consensus. Alleen de administratieve weg laat toe dat sommigen nog individuele belangen hoger stellen dan het algemeen belang. De stad moet al jaren en maanden al die procedures letterlijk uitzweten."

  Olie op het vuur voor Antwerp-Club?

  Pikant detail: morgen is het Antwerp-Club Brugge. En laat Paul Gheysens nu net ook de sterke man achter Antwerp zijn. Het wordt afwachten of en hoe deze wending morgen zijn impact zal hebben, tussen de bestuurders en de fans.