• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandoorne: "1 keer wereldkampioen? Waarom niet meer?"

  Vandoorne: "1 keer wereldkampioen? Waarom niet meer?"

  0 / 0
  Stoffel Vandoorne was gisteren te gast bij het programma Van Gils & Gasten. De Formule 1-coureur praat over zijn eerste seizoen op het hoogste niveau en zijn ambities. Het nieuwe Formule 1 seizoen start op 25 maart in Australië.

  "Moeilijke start van het seizoen, met veel technische problemen"

  McLaren, het Formule 1-team van Stoffel Vandoorne, kende afgelopen jaar een minder goed seizoen. Voor Vandoorne was het meteen ook zijn eerste seizoen op het hoogste niveau. 

  "Het was zeker niet het perfecte seizoen dat iedereen in gedachten had. Vooral de start van het seizoen was heel moeilijk, met heel veel technische problemen", begint Vandoorne.

  "Het tweede deel van het seizoen was een goede stap vooruit. We hebben toen heel veel progressie geboekt en ook onze beste resultaten behaald. Ik werd twee keer 7e in Singapore en Maleisië. Dus we hebben het seizoen toch op een positieve noot afgesloten."

  "Singapore was zeker een van onze betere wedstrijden, maar dat was ook wel te verwachten. Het is een circuit waar de motor minder verschil maakt en waar onze wagen, het chassis, goed was. We wisten dus dat het voor ons een goede kans was. Het deed toch wel deugd om de 7e plaats te halen."

  "De nieuwe motor zal een goede benchmark zijn voor het team"

  De nieuwe auto's van McLaren zullen aangedreven worden door een nieuwe Renault-motor. Afgelopen seizoen zat er een motor van Honda in de McLaren-bolides. Renault levert ook motoren aan het team van Max Verstappen, Red Bull Racing. 

  "Voorlopig heb ik de nieuwe motor nog niet kunnen testen. Ik was enkele dagen geleden in de simulator, toen heb ik mijn eerste indrukken gehad van de nieuwe wagen voor dit seizoen. Virtueel voelt alles goed aan, maar het blijft natuurlijk virtueel. "

  "De nieuwe motor zal voor ons een hele goed benchmark zijn voor het team. Red Bull heeft vorig jaar enkele keren op het podium gestaan. Hopelijk maakt ons team ook een goede progressie en kunnen wij met hen meestrijden."

  "Ik ken Max (Verstappen) wel redelijk goed. In Formule 1 is het moeilijk om vrienden te zijn met andere rijders omdat het zo'n individuele sport is. En de competitiviteit ligt ook zeer hoog."

  "Alle ingrediënten zijn aanwezig om te strijden om een wereldkampioenschap"

  "Wereldkampioen worden blijft het hoofddoel. Het is niet aan iedereen gegeven. Om enkel al de kans te hebben om op het juiste moment in de juiste wagen te zitten en te strijden voor de overwinning en het wereldkampioenschap."

  "Het is sowieso al een unieke kans om bij McLaren te rijden. Dat is één van de beste teams in de Formule 1. Ik denk ook dat alle ingrediënten aanvezig zijn om in de toekomst om een wereldkampioenschap te kunnen strijden."

  Ook Jean-Pierre Van Rossem was te gast op het programma. Hij had ooit zelf een Formule 1-team, Onyx-Moneytron. Volgens hem heeft Vandoorne heel wat talent. "Qua talent staat hij nog een trapje hoger dan Thierry Boutsen." Boutsen is de laatste Belgische racewinnaar in de Formule 1.

  "Alonso en ik hebben een goede relatie, maar we willen elkaar ook verslaan"

  "De meeste mensen zien enkel het glamoureuze van de Formule 1. Wat veel mensen niet weten is dat er veel gereisd wordt, dat ik ook vele dagen in de fabriek zit, veel sponsorevenementen moet doen voor het team en ook heel veel fysieke training moet doen. Het is echt wel een voltijdse job."

  Fernando Alonso, de ploegmaat van Vandoorne, is blijkbaar een moeilijke. "Ja, toch wel", zegt Vandoorne. "We hebben wel een goede relatie met elkaar, maar we weten dat we elkaar ook willen verslaan op de baan. Voorlopig is het nog een positieve relatie, maar ik denk de dag dat het gaat om overwinningen dat die relatie wel kan veranderen."

  "We zitten ook in een heel ander stadium van onze carrières. Bij mij was het mijn eerste seizoen en Alonso zit min of meer aan het einde van zijn carrière."

  "1 keer wereldkampioen? Waarom niet meer?"

  Vandoorne steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Van Gils polste hoe hij zijn carrière nog ziet en of hij een keer wereldkampioen wil worden.

  "1 keer wereldkampioen? Waarom niet meer? ", antwoordt Vandoorne. Er is bij veel rijders een verschil in mentaliteit. Er zijn rijders die 1 keer wereldkampioen worden en dan vinden dat ze alles hebben bereikt. Er zijn ook rijders die altijd meer willen en ik denk dat ik in die categorie thuishoor", besluit hij.