• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC creëert "pool van selecteerbare Russen" voor Winterspelen: 111 vallen af, 389 erbij

  De 389 atleten uit pool worden nog eens gecheckt.

  Het Internationaal Olympisch Comité heeft een pool van 389 Russen gemaakt die in aanmerking komen om onder neutrale vlag mee te doen in Pyeongchang 2018. Het is niet meteen duidelijk waarom de 111 afvallers afvallen. Rusland werd vorige maand geschorst na het wijdverspreide dopingsysteem rond Sotsji 2014, enkel "propere sporters" mogen naar Zuid-Korea.

  Een IOC-panel onder leiding van Frans oud-sportminister Valerie Fourneyron ging aan de slag met een beginlijst van 500 atleten. Het was niet meteen duidelijk waarom de 111 Russen niet weerhouden werden, was het om dopinggerelateerde feiten of omdat ze niet gekwalificeerd waren? Het IOC gaf ook geen namen van atleten die aanvaard of uitgesloten werden.

  Het IOC gaf wel mee dat de 46 wintersporters die het eerder had geschorst voor dopingmisbruik op de Spelen van 2014 niet in de pool zitten. "Meer dan 80 procent van de atleten in de pool waren er niet bij in Sotsji. Dit toont dat het gaat om een nieuwe generatie van Russische atleten."

  Atleten uit pool worden nog eens gecheckt

  Rusland mikte op een team van 200 atleten. De 389 zijn nog niet zeker van hun plaats. Hun dopingtesten uit het verleden worden gecheckt en sommige stalen die ze gaven worden nog eens hertest. Als dat allemaal in orde is, krijgen ze een uitnodiging.

  Het IOC stelde ook voor om 51 coaches en 10 medische begeleiders te weren, "die verbonden zijn met bestrafte atleten" voor doping in Sotsji.

  Het IOC laat Rusland toch toen - ondanks zijn schorsing - om zijn favoriete atleten te selecteren, zodat de grote namen niet uit de boot vallen tegenover invallers.

  De Russen zullen aan de Spelen deelnemen als "Olympische Atleten van Rusland". Ze dragen grijze en rode uniformen zonder Russische logo's. Als ze goud winnen, zal de olympische vlag uitgehaald worden en wordt de olympische hymne gespeeld.