• home
 • video
 • pas verschenen

  Heet genoeg om ei te koken op asfalt, "maar meeste renners wilden doorrijden"

  De waterdragers klopten overuren.

  Het is bloedheet in Australië. Na de vierde rit in de Tour Down Under deden enkele renners hun beklag op Twitter. Adam Hansen, afgevaardigde van de wielrennersvakbond CPA, kreeg zelfs tijdens de rit verwijten naar zijn hoofd geslingerd van collega's. "Er waren zeker ook renners die wel wilden rijden."

  Winnaar Peter Sagan zei na de vierde rit in de Tour Down Under dat hij zich minstens een rit in de Tour van Californië kon herinneren die nog warmer was, maar met temperaturen die rond de 45 graden schommelden, was het voor de renners toch ook afzien vandaag.

  Na de rit zei Quick-Step-renner Senechal dat hij bijna was flauwgevallen en Nathan Haas wist niet meer waar hij was. Waterdrager Koen de Kort en Chad Haga reden rond met een bloedneus. 

  De organisatie probeert wel rekening te houden met de extreme hitte. Gisteren werd de rit een heel stuk ingekort en vandaag vertrok het peloton een uurtje vroeger. Toch zijn niet alle renners tevreden. Adam Hansen, afgevaardigde van de wielervakbond CPA, vertelt hoe hij tijdens de rit geschoffeerd werd door een collega.

  "Ik doe mijn best voor jullie", schrijft hij op Twitter. "Ik heb al veel van mijn vrije tijd gespendeerd aan de CPA en word daar niet voor betaald. Het gedrag van sommige renners vandaag kan ik dan ook niet appreciëren. Na de laatste klim begon er een renner tegen mij te schreeuwen dat iedereen wilde stoppen en dat ik de enige was die in deze hitte wilde koersen."

  "Dat klopt gewoon niet. Er waren veel renners die de race wilden stilleggen, dat klopt. Maar er waren zeker ook renners die wilden rijden. Er was zelfs een Spaanse renner die zei dat de renners die het te warm vinden hun seizoen maar niet in Australië moeten beginnen. Diegenen die klagen, willen stoppen. Maar de renners die zwijgen, willen gewoon koersen."

  Hansen deelt zijn ervaring op Twitter:

  Katjoesja nam de proef op de som: "Warm genoeg om een ei te koken"

  Enkele renners deelden hun ervaring na de rit op Twitter: