• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse turnster: "Hij was geen dokter, hij was een pedofiel"

  Een agente leidt Larry Nassar weg uit de rechtszaal.

  Na Simone Biles hebben nog turnsters hun verhaal gedaan over misbruik door Larry Nassar, de ploegarts van het Amerikaanse gymteam. Voormalig wereld- en olympisch kampioene McKayla Maroney spaarde de man niet. "Ik dacht dat ik zou sterven", getuigde ze.

  Slaapmiddelen

  In de Verenigde Staten loopt een rechtszaak tegen Larry Nassar. Topgymnastes beschuldigden de 54-jarige dokter van seksueel misbruik.

  McKayla Maroney (foto) is een van de turnsters die haar verhaal deed. Op haar 15e zou ze door Nassar verdoofd zijn met slaapmiddelen.

  "Ik dacht dat ik zou sterven", getuigde de inmiddels 22-jarige vrouw gisteren in de rechtbank. "Hij was helemaal geen dokter. Hij was een pedofiel. Hij heeft me opgescheept met mentale littekens."

  Maroney kroonde zich in haar carrière twee keer tot wereldkampioene sprong. Op de Olympische Spelen van 2012 won ze goud met het Amerikaanse team. De Amerikaanse turnfederatie had haar familie 1,25 miljoen dollar zwijggeld aangeboden.

  25 jaar gevangenis

  Larry Nassar was bijna 20 jaar lang dokter bij het Amerikaanse turnteam. Jamie Dantzscher richtte zich in de rechtbank rechtstreeks tot de man.

  "Je hebt me gemanipuleerd. Eerst dacht ik dat je aardig was, dat je me wou helpen. Maar je hebt me keer op keer misbruikt voor je eigen ziekelijk plezier", sprak de inmiddels 35-jarige vrouw.

  Na maar dan 100 getuigenissen hangt Nassar een zware straf boven het hoofd. Vandaag krijgt hij die normaal gezien te horen: minimaal 25 jaar cel.