• home
 • video
 • pas verschenen

  "De verrassingen zijn een trainer en RSCA. Club wordt kampioen"

  "Ivan Leko heeft bij Club Brugge keuze te over".

  Vanavond trekt deel 2 van de JPL zich op gang. Voetbalcommentator Eddy Demarez bespreekt de toekomstige deelnemers aan Play-off I, de verrassingen tot nu toe, de zakker en de kampioen.

  Wie speelt straks POI?

  Club Brugge is mathematisch al zeker. Verder zie ik Charleroi (2e in het klassement),  Anderlecht (3e) en AA Gent (5e) als zo goed als zekere deelnemers.

  Gent op basis van wat ze in korte tijd goedgemaakt hebben. Het draait daar weer. Gent pakt de punten die het moet pakken. Van zijn laatste 8 wedstrijden heeft Gent er maar één verloren, op Anderlecht. Ik zie hen de eindstrijd halen, ook al omdat ze de komende weken geen extreem zwaar programma hebben.

  Antwerp heeft een serieuze voorsprong (7 punten op nummer 7 Genk), maar heeft wél een zwaar programma. Met Club Brugge (21/1), AA Gent (24/1) en Charleroi (27/1) staat het voor een zwaar drieluik.

  De laatste 3 matchen van Antwerp beloven ook nog hevig te worden, met uitwedstrijden in Genk en Anderlecht. Het zal dus moeilijk worden voor stamnummer 1. Wat in hun voordeel pleit: Antwerp is een moeilijk te bespelen ploeg. Ze leggen er hun hoofd voor en desnoods ook hun knie en kleine teen. 

  STVV, 6e met 2 punten meer dan Genk, zie ik er eerlijk gezegd niet bij blijven. KV Kortrijk, 8e, staat ook hoog, maar die zouden wel eens kunnen stilvallen. Al heeft Glen De Boeck het slim aangepakt door de oude rakkers Chevalier en Perbet met rust te laten en niet te veel onder druk te zetten. Ik verwacht dat STVV en KVK ergens in de mooie middenmoot zullen eindigen.

  Genk en Standard zijn vraagtekens

  Genk en Standard, 2 clubs met naam die op papier niet misstaan in POI, zijn voor mij grote vraagtekens. Ik ben benieuwd of Philippe Clement zijn stempel zal kunnen drukken in Genk.

  Veel hangt daar af van of en wanneer Leandro Trossard weer topfit is. Hij is vorig seizoen heel vaak bepalend geweest. Op Belgisch niveau is Trossard één van de betere voetballers. Hij kan matchen beslissen met een actie en een doelpunt.

  Met Ibrahima Seck erbij staat Genk in zijn middenveld defensief wel een stuk sterker. Normaal gezien moet Genk er nog bij geraken. Hun overwinning in de inhaalmatch op KV Oostende afgelopen dinsdag zal hun vertrouwen verhogen.

  Standard is mijn tweede vraagteken, met zijn wispelturige trainer Sa Pinto ook die de ploeg soms helpt, maar even vaak in de weg loopt. Standard is een randgeval voor POI. Het gaat daar sportief op en neer. En rustig is het er nooit.

  Eupen is degradatiekandidaat bij uitstek

  Eigenlijk komen voor het 5e en 6e ticket van POI zeer grof geschat nog 8 clubs in aanmerking. De puntenmarges in die middenmoot zijn miniem.

  De kans is klein dat ze het halen, maar ik schrijf bijvoorbeeld ook Zulte Waregem nog niet 100% af. Ze staan 14e, maar hebben met Harbaoui en Marcq goeie transfers gedaan, om die 2 maar te noemen. Het probleem is dat ze niet 1 of 2 clubs moeten inhalen, maar 8, plus een kloof van 9 punten moeten overbruggen.

  In elk geval zie ik Zulte Waregem ondanks een kwetsbare defensie niet in verder degradatiegevaar komen. Eupen, de huidige rode lantaarn, is voor mij de degradatiekandidaat bij uitstek.

  KV Mechelen, de 15e, heeft de voorbije weken nog een aantal transfers gedaan, met onder meer Verdier, Camus, Tainmont en de Montenegrijnse aanvaller Beciraj. Het valt altijd af te wachten hoe dat uitpakt, maar die willen absoluut niet degraderen. Als nu ook Bandé zijn elan terugvindt...

  De positieve verrassing is een coach

  De grote verrassing voor mij is een trainer: Philippe Clement. Niemand had voor het seizoen durven te vermoeden dat hij het zo goed zou doen bij Waasland-Beveren. Hij beschikt over heel wat capaciteiten: gezond verstand, organisatie, mentaliteit, voetballend inzicht...

  Bij Club Brugge heeft hij heel goed opgelet en met zijn ogen gestolen. Hij heeft veel geleerd van Michel Preud'homme. Hij kan een groep en spelers goed inschatten. Voeg daar een aantal spelers als de Japanner Morioka aan toe die hij juist gebruikte en vertrouwen gaf.

  Beveren, dat was elk seizoen knokken, overleven, overal een puntje sprokkelen en er zo zien in te blijven. Clement heeft Waasland-Beveren anders leren spelen: in plaats van op de 0 te mikken en daarna een aanval in elkaar proberen te boksen, spelen ze nu om kansen te creëren en meer goals te maken dan de tegenstander. Dat is straf, want die spelersgroep loopt niet over van het toptalent.

  Met Waasland-Beveren beter doen dan die 5e plaats waar ze op een bepaald moment stonden, kan niet. Clement voelde trouwens dat in het bestuur mensen met onrealistische verwachtingen rondliepen. Nu, na zijn vertrek richting Genk, staan ze op de 10e plaats.

  Ik begrijp dat hij vertrokken is, ook al omdat de trein voor hemzelf na dit seizoen misschien gepasseerd zou zijn. Plus: als er toch nog wat spelers zouden vertrekken in de wintermercato is het in Beveren vanaf 0 herbeginnen. Bij Genk kan Clement dan weer alleen maar beter doen, want die stonden er echt niet goed voor.

  De negatieve verrassing is Anderlecht

  Anderlecht is voor mij de negatieve verrassing van het eerste competitiedeel. Hoe die dit seizoen aanmodderen, dat is zeer opvallend. Niemand had dat verwacht. Anderlecht was op papier titelkandidaat met zo'n kern. Maar als je ziet hoeveel punten ze al verloren hebben en hoe slecht ze al gespeeld hebben, dan sta ik daar met grote ogen naar te kijken.

  Plus: manager Van Holsbeeck moet nu nog transfers afhandelen terwijl er met Marc Coucke straks een nieuwe baas komt. Hij heeft nauwelijks geld om iets te doen, zegt hij zelf. Hij kan dus moeilijk een degelijke transfer realiseren. Dat is een vervelende situatie, terwijl ze echt wel versterking nodig hebben.

  Wat ze nodig hebben? Alles een beetje. Als je momenteel naar het rendement van de spelers kijkt, dan zijn er weinig top. Er zijn veel potentiële toppers, met een Sels, Onyekuru, Kums, Kara, Najar..., maar er zijn er een aantal van geblesseerd en niet al die sterkhouders komen vooralsnog even sterk uit de verf.

  Bij het begin van POI wordt de achterstand van Anderlecht gehalveerd tot 6 of 7 punten, op voorwaarde uiteraard dat er nu niks meer bijkomt. 6 punten, dat zijn slechts 2 verlieswedstrijden. Dus wie weet. Maar ze moeten in elk geval een onwaarschijnlijke reeks neerzetten om nog mee te doen voor de titel. 

  De grote titelfavoriet? Club Brugge!

  Club Brugge is al een tijdje de grote favoriet om kampioen te worden. Club is een machine. Het telt veel spelers van hetzelfde niveau. Ze kunnen hun middenveld en aanval bij wijze van spreken elke week veranderen zonder dat dat veel verschil maakt. Die 4 centrumspitsen bijvoorbeeld maken allemaal wel eens een doelpunt en zijn inwisselbaar als ze niet in vorm zijn.

  Club heeft echt keuze te over. Dat is pure weelde. Kijk maar naar een Lior Refaelov, die nog ergens op de bank of in een kast zit. Trainer Ivan Leko heeft heel veel opties, waardoor het op den duur al niet meer van belang is welke keuze hij maakt.

  Ik ben wel benieuwd of het een goeie zet geweest is om doelman Butelle te laten vertrekken en of dat keepersprobleem opgelost is door een 34-jarige Rus te halen.

  En ik vind het jammer dat het met de 28-jarige Kroaat Tomecak een rechtsachter haalt om Dion Cools onder druk te zetten. Cools is aan het doorbreken. Hij doet het aanvallend zeer goed en is defensief verbeterd. We hebben nu eens een goeie jonge Belg op de flank, waar we er al weinig van hebben...

  De hel van Jan Breydel

  Maar goed. Een extra troef van Club is zijn aanhang. Iedereen spreekt van "de hel van Sclessin", maar het is al een tijdje "de hel van Jan Breydel". Je speelt daar altijd met 11 tegen 12: die sfeer is vurig. Dat is nog versterkt onder Michel Preud'homme, die daar meesterlijk op inspeelde. Hun defensie is hun zwakste linie, maar Club scoort toch altijd en heeft thuis nog geen punt verloren. Het ene versterkt het andere.

  Eddy Demarez