• home
 • video
 • pas verschenen

  "Crisis in Madrid. Er zit meer dan zand in de machine van Real"

  Zidane zal niet al te lang van zijn status van god kunnen genieten.

  19 punten is de achterstand van Real Madrid op eeuwige rivaal FC Barcelona. Voor de Koninklijke is het slikken na de successen van de voorbije jaren. De spelers zijn uit vorm, Zinédine Zidane communiceert onbeholpen en de fans reageren gelaten. Stef Wijnants denkt dat het wachten is tot de almachtige voorzitter Florentino Perez zal spreken.

  Nee, de witte zakdoekjes wapperden afgelopen zaterdag niet in het Santiago Bernabeu-stadion. Ook de fluitconcerten waren niet oorverdovend. In het verleden zou de uitzichtloze situatie in La Liga de Madridista's in de tribune de gordijnen ingejaagd hebben, nu wisten ze zelfs nog vóór de nederlaag tegen Villarreal dat de titelkoers al gelopen was.

  Deze nederlaag kon er dus ook nog wel bij. Maar uiteraard is het wel crisis in Madrid. Als je halfweg de competitie al meer punten verloren hebt dan in het volledige vorige seizoen, dan gaan de poppen dansen.

  Paulinho scoorde dubbel zoveel als eender welke Real-speler dit seizoen in La Liga

  Hopelijk voor Zidane luidt de trom in de kleedkamer anders

  Zinédine Zidane is vooralsnog god in Bernabeu. Maar lang zal hij niet meer van die status genieten. Uiteraard mag hij wel wat krediet krijgen. Zidane is nu precies 2 jaar coach van de succesvolste club uit de geschiedenis en wie ook zijn opvolger wordt, straffer zal die wellicht niet kunnen doen (2x Champions League, 2x Europese Supercup, 2x wereldbeker voor clubs, Spaanse titel en Supercup).

  Zijn discours na afloop van de match zaterdag deed wel de wenkbrauwen fronsen en laat de volgers twijfelen of hij de ernst van de situatie wel begrijpt. "De bal wou er niet in" en "in voetbal zijn er twee ploegen, dus als je wil winnen, moet je een keer meer scoren" zijn toch dooddoeners van formaat.

  Hopelijk voor Zidane luidt de trom in de kleedkamer enigszins anders. De spelers zijn hopeloos uit vorm en hebben te weinig houvast. Zidane staat erom bekend om zijn sterren zelf naar oplossingen te laten zoeken en dat is de voorbije twee jaar wonderwel gelukt.

  Maar zelfs een galactico heeft een leidraad nodig als hij niet vooruit geraakt en dat ontbreekt. Ligt het in de aard van Zizou om zijn stem te verheffen? Op dit moment heeft Real zelfs geen garantie dat het volgend jaar Champions League zal spelen. Stel je voor, wat een totale afgang zou dat zijn.

  De persconferentie van Zidane:

  Vorig seizoen moesten ze hun tenen uitkuisen

  Misschien is het niet onlogisch dat de Real-spelers een onvoldoende halen in La Liga. Vorig seizoen moesten ze in de titelrace hun tenen uitkuisen om Barcelona af te houden.

  Nu weten ze dat het met 16 of 19 punten achterstand onmogelijk is om Barça nog in te halen en dus zal het mentale aspect verdwijnen om die extra meter te lopen, die extra tackle in te zetten of het geloof om van een onmogelijke bal nog iets te maken. En net dat surplus maakt het verschil tussen goddelijke en aardse prestaties.

  De eergierige en zelfzuchtige CR7 zal niet te genieten zijn

  Nog niet zo lang gelden scoorde Real 73 wedstrijden op rij. De laatste 7 matchen hebben ze zelfs de 0 niet van het bord kunnen vegen.

  Alle schuld in de schoenen van Cristiano Ronaldo schuiven is een brug te ver, maar de Portugees weet het doel niet meer staan. Vier doelpunten op 83 schoten in 13 Liga-matchen, dat zijn cijfers die hij sinds zijn 20e niet meer gekend heeft. We vermoeden dat de eergierige en zelfzuchtige CR7 op training niet te genieten is.

  Nog een opmerkelijke statistiek is dat Real vorig seizoen maar liefst 14 doelpunten maakte in de laatste 5 minuten van de match, nu geen enkel. De afwerkers met dienst waren toen vaak Alvaro Morata en James Rodriguez. Die werden in de zomer met een onvoldoende doorgestuurd of wilden een basisplaats die Zidane hen niet kon garanderen.

  De Fransman houdt namelijk een blind vertrouwen in BBC (Benzema-Bale-Cristiano). De stagnering of terugval van de jonge talenten Lucas Vazquez en Marco Asensio had niemand en dus ook Zidane niet verwacht.

  Vorige week nog betoogde Zidane dat hij geen nieuwe spelers nodig heeft. Maar vers bloed lijkt nu meer dan ooit nodig. En dus richt iedereen zich op de almachtige voorzitter Florentino Perez. Perez zal zijn "chouchou Zizou" niet zomaar laten vallen en dus zal de president andere pistes moeten bewandelen om de crisis te bezweren.

  Tweet over Ronaldo:

  De normen van Real worden aangetast

  Een seizoen zonder prijs is uit den boze in de Spaanse hoofdstad en dus resten de Copa del Rey en natuurlijk de Champions League. Over precies een maand wordt het Real van vandaag naar de slachtbank geleid door het PSG van Neymar en Mbappé: de oude rijke tegen de nieuwe rijke.

  Er staat dan ook meer op het spel dan kwalificatie. Florentino Perez wordt elke dag wakker met het idee dat "prestige" en "traditie" bovenaan zijn waardelijst staan. En net die normen worden nu aangetast. Zinédine Zidane heeft nog een maand om de oude waarden in eer te herstellen. Als Zizou tenminste tegen die tijd niet helemaal kopje onder gegaan is en de witte zakdoeken toch nog bovengehaald worden.

  Het programma van Real:

  Stef Wijnants

  Tweets: