• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI-voorzitter doet Sky oproep: "Schors Froome voorlopig"

  Zien we Chris Froome dit jaar nog in een wedstrijd?

  UCI-voorzitter David Lappartient vindt het maar niets dat Chris Froome door zijn ploeg Sky (nog) niet op non-actief is gezet. Froome moet zich verantwoorden voor een positieve dopingtest tijdens de afgelopen Vuelta.

  Chris Froome had tijdens de Ronde van Spanje, die hij later zou winnen, te veel salbutamol in zijn urine bij een controle. Sky bekijkt nu hoe het de Brit, die aan astma lijdt, kan vrijpleiten. Maar tot zijn zaak wordt behandeld, kan Froome in principe gewoon blijven koersen.

  "Sky zou Froome moeten schorsen", vindt David Lappartient, sinds enkele maanden voorzitter van de Internationale Wielerunie. "Zonder mij uit te spreken over de schuldvraag, lijkt mij dat voor iedereen het makkelijkste."

  "Het is momenteel niet aan mij om in te grijpen, maar Sky-manager Brailsford moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat het peloton dat ook wil. De renners zijn het beu steeds met doping in verband gebracht te worden."

  "We willen tot elke prijs een juridisch steekspel vermijden"

  Lappartient kreeg het nieuws van de positieve test naar eigen zeggen 1 uur nadat hij werd verkozen tot voorzitter. "Of hij nu valsgespeeld heeft of niet, in de ogen van het grote publiek is hij nu al schuldig. De cijfers zijn wat ze zijn. Het is nu aan Froome om uit te leggen waarom hij zoveel salbutamol had."

  "Als zijn argumenten niet worden aanvaard, zal hij geschorst worden. Dat zou 2 jaar kunnen zijn. Als hij onze beslissing niet aanvaardt, kan hij bij het Antidopingtribunaal van de UCI beroep aantekenen. Dan ben je vertrokken voor een juridisch steekspel dat minstens een jaar kan duren. Dat willen we tot elke prijs vermijden."