• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ontslagen waterpolotopman: "Dit wordt hallucinant"

  Fabrice Weise twee weken geleden in Sportweekend.

  Fabrice Weise is aan de kant geschoven als beleidsmaker in het waterpolo. "Ik moet plaats ruimen, omdat ik te kritisch ben", reageert hij op zijn ontslag.

  "We hebben woensdag op de meeting met de zwembond even mogen spreken, maar dat was enkel pro forma. De beslissing leek al gemaakt", zegt Weise. 

  "Een jaar geleden werden wij aangesteld om het waterpolo in België nieuw leven in te blazen. Er werd ons verregaande autonomie beloofd, maar telkens werd onze inzet geblokkeerd. Mede ook door de secretaris-generaal van het Directiecomité Waterpolo, die dubbel spel speelde."

  Weise liet op verzoek van de waterpoloclubs onderzoeken hoe de KBZB structureel efficiënter kan worden. "Bondsvoorzitter Michel Louwagie interpreteerde dat onterecht als een referendum om af te splitsen."

  "De waterpoloclubs vragen om meer transparantie, maar het is nog altijd schimmig. Er blijft heel veel geld plakken in de ingewikkelde structuren van de KBZB. De middelen waren er wel, maar ze worden niet gebruikt zoals dat zou moeten."

  "Vanuit het waterpolo stroomt genoeg geld naar de bond. Wat doet de KBZB met al die centen? De Vlaamse zwemfederatie heeft een jaarlijks budget van 2,5 miljoen euro, maar daar gaat geen cent van naar het waterpolo. Nochtans maakt het waterpolo 20% van de licentiegelden uit."

  "De situatie is hallucinant aan het worden, vooral voor de mensen die de sport beoefenen."

  "Het is koffiedik kijken hoe het nu verder moet"

   "De KBZB is bovendien de enige federatie die 5 olympische disciplines (zwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen, waterpolo en open water) onder haar dak heeft", gaat Weise voort.

  "Toch focust ze enkel op het zwemmen. Dan vind ik de zilveren medaille van Pieter Timmers op de Olympische Spelen 2016 als enige noemenswaardige resultaat in 16 jaar tijd een ontzettend mager rapport. En dan die hele soap rond de estafetteploeg op de 4x200 meter: heel triest..."

  "Het is koffiedik kijken hoe het nu verder moet. Mijn rol is in elk geval uitgespeeld. Net als mijn voorganger moet ik plaats ruimen omdat ik te kritisch werd. Nu gaan ze op zoek naar een nieuwe man. Hún man welteverstaan."

  "Ik vermoed dat Michel Louwagie het me kwalijk nam dat ik hem voor schut heb gezet in Sportweekend. Ach, ik heb hem de afgelopen 10 jaar niet gezien op een waterpolowedstrijd", aldus Weise.

  "De bal ligt nu in het kamp van de waterpoloclubs. Zij willen om de tafel gaan zitten, maar de KBZB houdt de deur voor een constructief gesprek gesloten. De clubs kunnen enkel keihard schreeuwen en hopen dat ze gehoord worden."

  "Zwemmen en waterpolo totaal anders"

  "Ook een afsplitsing behoort nog tot de mogelijkheden", besluit Weise. "Waterpolo en zwemmen zijn 2 totaal andere sporten. Alleen het water en het bad delen we. Als het Belgische waterpolo zich groepeert met een andere sporttak, zoals het handbal dat veel meer gelijkenissen toont, kunnen we daar administratieve voordelen uit halen."